Ценовници стоке после празника бележе значајне промене

Аутор: Gdjakovic
428 посета

Протекле је седмице дошло до раста откупне цене товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма у
кланицама на подручју нишавског региона, пошто је доминирао износ од 380 дин/кг. Обим откупа био је просечан. На пијаци живе стоке у Краљеву забележен је раст продајне цене товних бикова СМ расе телесне масе преко 480 килограма, пошто се промет најчешће одвијао по цени од 340 дин/кг. Откупна цена исте категорије говеда, такође је бла виша у кланицама на подручју рашког региона. Доминирао је износ од 380 дин/ кг. Поред њих вршен је откуп телади СМ расе телесне масе до 160 килограма по цени од 700 дин/кг и крава за клање СМ расе по доминантној цени од 280 дин/кг.
Кланичари са подручја моравичког региона протекле су седмице откупљивали телад СМ расе, товну јунад телесне масе преко 480 килограма, товне бикове телесне масе преко 500 килограма и краве за клање СМ расе. Откупне цене биле су на прошлонедељном нивоу.


Најчешћа откупна цена товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма износила је 350 дин/кг у
кланицама на подручју јабланичког региона. За откупљене краве за клање кланичари су плаћали 240 дин/кг.
Кланице са подручја јужнобанатског региона протекле су недеље вршиле откуп товних бикова телесне масе преко 500 килограма по доминантној цени од 330 дин/кг. Откупна цена товне јунади телесне масе од 350 до 480 килограма износила је 380 дин/кг, а товних бикова СМ расе, телесне масе предо 500 килограма, 370 дин/кг у кланицама на подручју пчињског региона.

Прасад јефтинија у Смедереву, Краљеву и Врању

Прасад телесне масе од 16 до 25 килограма била су јефтинија у седмици за нама на сточној пијаци у Смедереву.
Доминирао је износ од 600 дин/кг. На сточној пијаци у Краљеву забележен је пад цена прасади и товних
свиња у односу на претходни период. За прасад су купци требали да издвоје 400 дин/кг, док је доминантна цена товних свиња износила 320 дин/кг. Пад цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма евидентиран је у седмици за нама и на пијаци живе стоке у Врању. Продаја се најчешће одвијаа по цени од 480 дин/кг. Понуда је била доста добра, јер је за продају довзено стотинак грла.


Најчешћа откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма износила је 500 дин/кг у кланицама на подручју јабланичког региона. Кланичари са подручја јужнобанатског региона, такође, су протекле седмице плаћали 500 дин/кг за откупљену прасад телесне масе од 16 до 25 килограма. Поред њих вршен је откуп товних свиња телсене масе од 80 до 120 килограма, по доминантној цени од 280 дин/кг.
Доминантна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма износила је 600 дин/кг на пијаци живе стоке у Нишу. У кланицама на овом подручју није било промена у односу на претходну седмицу, пошто је доминантна откупна цена ове категорије свиња износила 500 дин/кг.

И јагњад понегде јефтинија

Репортер СТИПС из Краљева забележио је пад продајне цене јагњади у односу на прву седмицу јануара на сточној пиаци у овом граду. Наиме за куповину ове категорије оваца купци су требали да издвоје 530 дин/кг. Откупна цена јагњди била је нижа у односу на претходну седмицу и у кланицама на подручју подунавског региона.
Доминирао је износ од 510 дин/кг. На сточној пијаци у Смедереву дошло је до пада цене шиљежади, па је доминирао износ од 310 дин/кг.
Протекле су се седмице на сточној пијаци у Лесковцу могла купити јагњад по доминантној цени од 450 дин/кг, јарад по цени од 320 дин/кг, овце чија је доминантна цена износила 200 дин/кг и козе по цени од 170 дин/кг.
Најчешћа продајна цена јагњади износила је 500 дин/кг на пијаци живе стоке у Нишу. Обим продаје био је врло слаб. Није било промена цена ни на сточној пијаци у Сомбору у односу на претходни период, пошто је доминантна цена јагњади износила 450 дин/кг, док је за јарад требало издвојити 350 дин/кг. Могле су се купити још овце по доминантној цени од 120 дин/кг и козе по цени од 100 дин/кг.

Srodni tekstovi

1 коментар

Зашто је појефтинила свињетина и какво је стање на терену? | Удружење новинара за пољопривреду 18. јануар 2024. - 13:38

[…] Додуше, у великим трговачким ланцима непрекидно трају … где се свињетина може пазарити по нешто нижим ценама. […]

Одговори

Оставите коментар