Цене стоке у Србији на пијацама и у кланицама

Аутор: Gdjakovic
395 посета

Кланичари са подручја средњебанатског региона подигли су откупну цену товних бикова ХФ расе телесне масе преко 500 килограма на доминантих 300 дин/кг. На пијаци живе стоке у Краљеву забележен је пад продајне цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма. Продаја се најчеће одрвијала по цени од 765 дин/кг.

Откупна цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма и товних бикова СМ расе, телесне масе преко 500 килограма била је нижа у односу на предходни приод на подручју подунавског региона, јер се откуп телади најчешће вршио по цени од 340 дин/кг.

У кланицама на подручју браничевског региона није било промена у односу на претходну седмицу. Најчешћа откупна цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма износила је 700 дин/кг, за товну јунад телесне масе од 350 до 480 килограма плаћали су 550 дин/кг, док је доминантна откупна цена крава за клање СМ расе износила 230 дин/кг.

На сточној пијаци у Пожаревцу су се могла пазарити телад, товна јунад телесне масе од 350 до 480 килограма и краве за клање, а цене су биле на прошлонедељном нивоу. Кланичари са подручја Моравичкогрегиона откупљивали су, током седмице за нама, телад СМ расе по цени од 450до 500 дин/кг, у зависности од пола, товну јунад телесне масе до 480 килограма, товне бикове телесне масе преко 500 килорама и краве за клање, а цене су биле на прошлонедељном нивоу.

Раст цене прасади на подручју Краљева и Пирота, товне свиње скупље у Новом Саду, Шапцу, Смедереву..
Репортери СТИПС из Смедерева евидентирали су, у периоду од 15. до 21. маја, раст откупне цене шиљежади, у кланицама, на подручју одог града и околних места. Откуп се најчешће обављао по цени од 300 дин/кг.
Откупна цена јагњади била је нижа у односу на претходну седмицу у кланицама на подручју средњебанатског региона. Доминантна цена јагњади износила је 420 дин/кг на пијаци живе стоке у Лозници, протекле седмице. За јарад су купци требали да издвоје 230 дин/кг, за овце 170 дин/кг, док је доминантна цена коза
износила 120 дин/кг.
На сточној пијаци у Нишу могла су се пазарити јагњад, а доминирала је цена од 500 дин/кг. Кланичари са подручја овог града и околних места су у седмици за нама откупљивали једино јагњад најчешће по цени од 400 дин/кг. Број откупљених грла био је просечан.
Цена јагњади остала је непромењена и на подручју пиротског региона, пошто је у кланицама доминирао износ од 440 дин/кг, а на сточној пијаци 500 дин/кг. У кланицама на подручју севернобачког региона, вршен је откуп јагњади, по доминантој цени од 400 дин/кг и оваца по цени од 120 дин/кг. Обим откупа јагњади био је просечан, а оваца слаб.
Прасад телесне масе од 16 до 25 килограма, била су скупља, у односу на претходну седмицу, на сточној пијаци у Краљеву. Доминирао је износ од 420 дин/ кг.
Раст продајне цене прасади евидентиран је и на подручју Пирота, пошто је код обе категорије доминирао износ од
530 дин/кг. Репортери СТИПС из Новог Сада,протекле су седмице, евиденитали раст продајне цене товних свиња, телесне масе до 120 килограма, пошто је доминирао износ од 270 дин/кг.
Откупна цена товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма била је виша и у кланицама на подручју мачванског региона, пошто је доминирао износ од 270 дин/кг.


Кланичари са подручја подунавског региона, такође, су по вишим ценама, у односу на претходни период, откупљивали прасад телесне масе од 16 до 25 килограма, пошто је доминирао износ од 220 дин/кг. Виша откупна цена товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма евидентирана је и у кланицама на подручју сремског региона, пошто је доминирао износ од 275 дин/кг.
На сточној пијаци у Чачку дошло је до пада цена обе категорије прасади, па су се грла до 15 килограма телесне масе и грла телесне масе од 16 до 25 килограма, најчешће продавала за 450 дин/кг. Обим понуде је био добар, а продаја мало слабија. У кланицама на подручју јабланичког региона, дошло је до пада откупне цене товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, пошто је доминирао износ од 220 дин/кг. Обим откуљених грла био је просечан. На пијаци живе стоке у Лесковцу евидентиран је пад продајне цене прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, на
доминантних 500 дин/кг.

На газдинствима у околини Панчева евидентиран је раст продајне цене кукуруза, окруњеног природно сушеног, пшенице и сојиног зрна. Код кукуруза је доминирао износ од 28 дин/кг. За пшеницу су потенцијални купци требали да издвоје 28 дин/кг, а за сојино зрно најчешће износ од 60 дин/кг. У малопродајним објектима, на подручју овог града, такође, је евидентиран раст доминантних цена пшенице и кукуруза.
У малопродајним објектима на подручју Кикинде евидентиран је раст цене сунцокретове сачме, у односу на претходни период. Доминирао је износ од 65 дин/кг. У силосима на подручју овог града и околине, могао се пазарити кукуруз окруњен, ветачки сушен, по доминантној цени од 25 дин/кг. Понуда и продаја били су јако слаби.
Репортер СТИПС из Шапца, евидентирао је пад цена сојине и сунцокретове сачме, у односу на предходни период, у
малопродајним објектима на подручју овог града. Доминантна цена сојине сачме износила је 95 дин/кг, док се сунцокретова сачма најчешће могла пазарити за 58 дин/кг.


Сва три пољопривредна производа која су била у понуди на пијаци у Краљеву била су јефтинија у седмици за нама, пошто је доминантна цена кукуруза износила 36 дин/кг, док је најчешћа цена пшенице и сточног јечма износила 37 дин/кг. Изједначена је била цена пшенице и кукуруза на газдинствима у околини Лесковца и Ниша, пошто је код оба
производа доминирао износ од 30 дин/кг.

Srodni tekstovi

Оставите коментар