Цене стоке почеле да падају

Аутор: Gdjakovic
583 посета

Репортери СТИПС из Крагујевца забележили су пад откупне цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма на
830 дин/кг и раст откупне цене товне јунади телесне масе преко 480 килограма на 330 дин/кг у кланицама на подручју овог града.
На сточној пијаци у Краљеву, такође, су била јефтинија телад СМ расе телесне масе до 160 килограма у односу на
претходни период. Доминирао је износ од 660 дин/кг.
Кланичари са подручја Ниша и околних места протекле су недеље по нижим ценама откупљивли товне бикове СМ расе телесне масе преко 500 килограма, пошто је доминирао знос од 350 дин/кг.
У кланицама на подручју Пчињског региона забележен је раст откупне цене товне јунади телесне масе од 350 до 480
килограма. Протекле је седмице доминирао износ од 370 дин/кг. Раст откупне цене крава за клање евидентиран је протекле седмице у кланицама на подручју Пирота и околине, јер се откуп најчешће обављао за 20 дин/кг. На сточној пиијаци у овом граду могла су се пазарити телад СМ расе телесне масе до 160 килограма по доминантној цени од 600 дин/кг, као и претходних седмица. Није било промена цена телади и осталих категорија говеда које су довежене за продају на сточну пијацу у Пожаревац у односу на претходни период. Обим понуе и тражње био је слаб. Слична је била ситуација и у кланицама на подручју браничевског региона.

Стручњаци нашли решење за афричку кугу свиња – тест био успешан

У седмици за нама је изостала понуда телади и осталих категорија говеда на пијаци живе стоке у Чачку. Што се
кланица тиче вршен је откуп мушке телади СМ расе телесне масе до 160 килограма по доминантној цени од 500 дин/кг, док су женска грла исте расе и телесне масе откупљивана по цени од 450 дин/кг.
Откупна цена товне јунади и товних бикова варирала је од 340 до 350 дин/кг, док су за откупљене краве за клање кланичари плаћали 230 дин/кг протекле седмице.

Свиње су јефтиније него претходне недеље – у Врању прасад 360 динара

Пад откупне цене товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма забележен је у седмици за нама у
кланицама на територији јужнобанатског региона. Доминирао је износ од 275 дин/ кг, а обим откупа био је просечан. Продајна цена товних свиња телесне масе преко 120 килограма била је нижа у односу на претходни период на сточној пијаци у Крагујевцу, пошто је доминирао износ од 210 дин/кг. Забележена је продаја двадесетак грла. У кланицама на подручју шумадијског региона је дошло до раста откупне цене исте категорије товних свиња, па се доминантни износ изједначио са кланицама (210 дин/кг).
Прасад телесне масе од 16 до 25 килограма била су јефтинија на пијаци живе стоке у Врању у односу на претходни
период. Доминирао је износ од 360 дин/ кг. Репортери СТИПС из Лесковца протекле су седмице забележили раст
откупне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма у кланицама на овом подручју. Доминирао је износ од
370 дин/кг, а обим откупа био је просечан.

Цена семенске пшенице се толико разликује по Србији да је то невероватно

У кланицама на подручју средњебанатског региона забележен је раст откупне цене товних свиња телесне масе
од 80 до 120 килограма, па се откуп најчешће обављао по цени од 285 дин/кг.
И ове је седмице, као претходних, по решењу ветеринарске инспекције, забрањен је промет прасади и осталих категорија свиња на сточној пијаци у Пожаревцу.

На пијаци живе стоке у Чачку евидентирана је понуда прасади телесне масе до 15 килограма и грла тешких од 16 до 25 килограма. Цена је варирала од 320 до 350 дин/кг у зависности од категорије грла. Поред њих могле су се пазарити и крмаче за клање по доминантној цени од
200 дин/кг.

Јагњад и јардад јефтинија за 20 до 40 динара

Према извештају репортера СТИПС из Крагујевца протекле је недеље дошло до пада продајне цене јагњади на пијаци живе стоке у овом граду. Доминирао је износ од 400 дин/кг, што је за 20 дин/кг
нижа цена у односу на предходни период. У кланицама на подручју Шумадијског региона евидентиран је пад откупних цена јагњади (400 дин/кг) и двиски (190 дин/
кг).
Протекле је седмице евидентиран пад цена јаради, коза и оваца на сточној пијаци у Врању. Јарад је било петнаестак и одгајивачи су их продавали за 380 дин/Кг, коза је било двадесетак и за њих је требало издвојити 170 дин/кг, док је оваца било педесетак у продаји а доминирао је износ од 180 дин/кг.
На сточној пијаци у Лесковцу евидентиран је раст продајних цена јаради, коза и оваца у односу на предходни период. За јарад су купци требали најчешће да издвоје 350 дин/кг, код коза је доминирао износ од 170 дин/кг, док је за овце требалоиздвојити 180 дин/кг. Продаја јаради и коза била је слаба, а оваца просечна.
Кланице са подручја Браничевског региона протекле су седмице вршиле откуп шиљежади по доминантној цени од 240 дин/ кг и овце по цени од 200 дин/кг. На пијаци живе стоке у овом граду су се поред ове две категорије оваца могла пазарити и јагњад по доминантној цени од 400 дин/ кг.
Доминантна цена јагњади износила је430 дин/кг на пијаци живе стоке у Чачку. Поред њих могле су се пазарити двиске по цени од 200 дин/кг и овце по доминантној цени од 170 дин/кг. Обим понуде био је добар, док је продаја била слабија.

Srodni tekstovi

Оставите коментар