Цене стоке и даље у паду

Аутор: Gdjakovic
96 посета

На сточној пијаци у Ужицу забележен је пад продајних цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма и крава за клање исте расе, па је доминантна цена телади износила 650 дин/кг, док је код крава за клање доминирао износ од 270 дин/кг. 7 8 9-10 седмице доминирао изноа од 370 дин/кг. Обим понуде и откупљених грла били су слаби. Кланичари са подручја браничевског региона поново су протекле седмице откупљивали краве за клање, а доминантна цена износила је 200 дин/кг. Поред крава за клање откупљивали су телад СМ расе телесне масе до 160 килограма и товну јунад телесне масе од 350 до 480 килограма, а откупне цене ових категорија говеда биле су на прошлонедељном нивоу. На сточној пијаци у Пожаревцу су понуда, продаја и цене биле на прошлонедељном нивоу. У кланицама на подручју Београда и околине дошло је до благог пада откупне цене товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма, пошто је протекле Откупне цене товних бикова телесне масе преко 500 килограма и крава за клање су мировале протекле седмице у кланицама на подручју јабланичког региона, а и обим откупа није се битније мењао.

На пијаци живе стоке у Чачку евидентиран је пад продајне цене јагњади у односу на претходни период. Наиме у седмици за нама је доминирао износ од 500 дин/кг. Поред јагњади у понуди је било двиски, по доминантној цени од 200 дин/кг и оваца, код којих је доминирао износ од 170 дин/кг. Откупна цена јагњадии била је нижа у седмици за нама и у кланицама на подручју Подриња, јер је протекле седмице доминирао износ од 550 дин/кг. Кланичари са подручја подунавског региона су протекле седмице оборили откупну цену јагњади на доминантних 460 дин/кг. Слабо интересовање купаца за јагњадима условило је пад цене ове категорије оваца на сточној пијаци у Обреновцу, пошто је доминирао износ од 550 дин/кг. Репортери СТИПС из Пирота су забележили раст откупне цене јагњади, пошто је у кланицама са овог подручја доминирао износ од 600 дин/кг. Доминантна продајна цена јагњади износила је 500 дин/кг, за јарад су купци требали да издвоје 400 дин/кг, овце 235 дин/кг, а за козе 120 дин/кг на пијаци живе стоке у Лесковцу. На пијаци живе стоке у Нишу није било промена цена јагњади, пошто се промет најмлађе категорије оваца одвијао по цени од 600 дин/кг.

Кланичари са подручја подрињског региона по вишим су ценама откупљивали прасад, телесне масе од 16 до 25 кулограма, од одгајивача, пошто је доминантна цена достигла износ од чак 680 дин/кг. Откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма, износила је 650 дин/кг у кланицама на подручју јужнобанатског региона,а главни разлог била је доста слаба понуда ове категорије свиња. Протекле су недеље према извештају репортера СТИПС из Чачка биле ниже цене обе категорије прасади на сточној пијаци у овом граду. За грла телесне масе до 15 килограма купци су требали да издвоје 500 дин/кг, а за грла телесне масе од 16 до 25 килограма 480 дин/кг. Главни разлог је добра понуда, а слабија тражња ових категорија свиња. Пад продајне цене прасади евидентиран је у седмици за нама и на сочној пијаци у Крагујевцу, јер се продаја грла телесне масе од 16 до 25 килограма продавала за 500 дин/кг. У кланицама на подручју шумадијског региона била је нижа откупна цена крмача за клање у овом периоду, пошто је доминирао износ од 180 дин/кг. Прасад телесне масе од 16 до 25 килограма била су јефтинија и на пијаци живе стоке у Краљеву, јер је доминирао износ од 550 дин/кг. Обе категорије прасади биле су јефтиније на пијаци живе стоке у Пироту, јер је и код праспади телесне масе до 15 килограма и код прасади телесне масе од 16 до 25 килограма доминирао износ од 550 дин/кг. У кланицама на подручју подунавског региона дошло је до пада откупних цена товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма, јер је доминирао износ од 270 дин/кг. На пијаци живе стоке у Смедереву забележен је пад цене прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, на 550 дин/ кг. Ниже су биле и откупне цене обе категорије товних свиња, па се продаја у зависности од телесне масе грла кретала од 280 до 310 дин/кг.

Са ценама сточне хране је другачије

У малопродајним објектима на подручју Кикинде протекле су седмице били јефтинији сточно брано (23 дин/кг) и сунцокретова сачма (58 дин/кг). За разику од њих скупља је била сојина сачма, која се најчешће могла пазарити за 98 дин/кг. Доминантна цена луцеркиног сена у балама износила је 23 дин/кг, док је за кукуруз требало најешће издвојити 25 дин/кг протекле седмице на газдинствима у околини Кикинде. Доминантна цена кукуруза износила је 27 дин/кг, док су за пшеницу купци требали да издвоје 26 дин/кг на пијаци у Краљеву током друге седмице маја. Раст доминантних цена пшенице и кукуруза окруњеног, природно сушеног упакованих у џакове од 50 килограма на 27 дин/кг и пад доминантне цене луцеркиног сена у балама на 23 дин/кг је карактеристика протекле седмице на газдинствима у околини Лознице. У малопродајним објектима на подручју овог града били су скупљи пшеница и кукуруз, јер је доминирао износ од 26 дин/ кг и сточно брашно, јер је доминирао износ од 25 дин/кг. За разлику од њих нижа је била цена сунцокретове сачме, јер је доминирао износ од 48 дин/кг. Репортер СТИПС из Панчева, забележио је раст цена кукуруза, окруњеног, природно сушеног и пшенице упакованих у џакове од 50 килограма на газдинствима у околини града. За кукуруз су купци требали да издвоје 24 дин/кг, а за пшеницу 26 дин/кг. Луцеркино сено у балама било је јефтиније у односу не претодни период на газдинствима у околини Пирота. Доминирао је износ од 35 дин/кг.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар