Цене на сточним пијацама и у кланицама различите, погледајте где је најбоље трговати

Аутор: Gdjakovic
497 посета

Раст откупних цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма и товних бикова СМ расе, телесне масе преко 500
килограма забележен је у седмиици за нама у кланицама на подручју подунавског региона. Код телади је
доминирао износ од 470 дин/кг, а код товних бикова износ од 360 дин/кг. Понуда телади била је слаба, а товних
бикова просечна. У кланицама на територији јужнобанатског региона забележен је раст откупне цене товне јунади телесне масе преко 480 килограма у односу на претходни период. Доминирао је износ од
330 дин/кг. Обим понуде био је доста слаб. Иста категорија била је скупља и у кланицама на подручју средњебанатског региона. Откупна цена товне јунади телесне масе преко 480 килограма износила је 380 дин/кг. Понуда слаба као и претходне седмице. Кланичари са подручја пиротског региона протекле су седмице скупље откупљивали краве за клање у односу на претходну. Доминирао је износ од 320 дин/кг.

Поред крава за клање откупљивали су телад телесне масе до 160 килограма по доминантној цени од 650 дин/кг и товну јунад телесне масе преко 480 килограма по цени од 420 дин/кг. Доминантна цена телади била је изједначена током друге седмице јула у кланицама на подручју Пожаревца и на сточној пијаци у овом граду. Износила је 550 дин/кг. Цене осталих категорија говеда биле су непромењене у односу на претходни период. На сточној пијаци у Краљеву су се протекле седмице доминантне цене крава за клање и товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма скоро изједначиле, пошто је код товних бикова доминирао износ од 290 дин/кг, док су за откупљене краве за клање.

Раст цена прасади и товних свиња у односу на претходну седмицу

На сточној пијаци у Нишу забележен је раст цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма. Грла су се најчешће могла пазарити по цени од 420 дин/кг. Обим продатих грла био је просечан. Протекле је седмице, упркос доброј понуди, дошло до раста откупне цене товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, у кланицама на подучју средњебанатског региона. Доминирао је износ од 280 дин/кг. Раст цене исте категорије товних свиња евидентиран је и у кланицама на подручју пчињског региона, пошто су одгајивачи за откупљена товна грла телесне масе од 80 до 120 килограма најчешће добијали 280 дин/кг. Обим понуде и откупљених грла био је просечан. Према извештају репортера СТИПС из Зајечара протекле су седмице биле више цене прасади телесне масе од 16 до 25
килограма и крмача за клање. За откупљену прасад кланичари су плаћали 400 дин/кг, а за крмале 205 дин/кг.

Прасад телесне масе до 15 килограма била су јефтинија у односу на претходни период на сточној пијаци у Смедееву.
Одгајивачи су за продата грла најчешће могли добити 380 дин/кг. Поред њих на пијаци су се могли пазарити прасад телесне масе од 16 до 25 килограма, по доминантној цени од 350 дин/кг и товне свиње телесне масе од 80 до 120 килограма, најчешће за 260 дин/кг. Доминантна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма износила је 370 дин/кг на пијаци живе стоке у Сомбору. Продаја товљеника се одвијала по цени од 210 до 220 дин/кг у зависности
од категорије, док је доминантна цена крмача за клање износила је 165 дин/кг.

Јагњад скупља на подручју Кикинде и Чачка, а јефтинија на подручју Ниша

Према извештају репортера СТИПС из Кикинде, откупна цена јагњади била је виша у односу на претходну седмицу у
кланицама на подручју средњебанатског региона. Доминирао је износ од 400 дин/кг. Настављен је тренд просечне
понуде и откупа. Раст цене јагњади евидентиран је у седмици за нама и на пијаци живе стоке у Чачку, пошто су се најчешће могла пазарити по цени од 370 дин/кг. На сточној пијаци у Нишу дошло је до пада цене јагњади у односу на претходни период. Доминирао је износ од чак 500 дин/кг. Обим продатих грла био је врло слаб.
Откупна цена шиљежади била је нижа током друге седмице јула у кланицама на подручју подунавског региона. Откуп се најчешће обављано по цени од 270 дин/ кг. На пијаци живе стоке у Смедереву дшоло је до пада цене јагњади, јер је у седмици за нама доминирао изноа од 400 дин/кг. Понуда је била врло слаба, а и број продатих грла није био за похвалу. Доминантна цена јагњади износила је 360 дин/кг на сточној пијаци у Сомбору, док је за јарад требало издвојити 310 дин/ кг у седмици за нама. Цене оваца и коза биле су на прошлонедељном нивоу, а и обим понуде се није битније мењао.

Током друге седмице јула дошло је до раста продајне цене луцеркиног сена у балама, пошто је доминирао износ од 29 дин/кг. Репортери СТИПС из Краљева евидентирали су пад цене сојине сачме и раст цене сунцокретове сачме у односу на претходни период у малопродајним објектима на подручју овог града. Доминантна цена сојине сачме износила је 89 дин/кг, а сунцокретове сачме 60 дин/ кг. На пијаци у Краљеву, протекле су седмице биле ниже цене кукуруза, пшенице (34 дин/кг) и сточног јечма (32 дин/кг).

На газдинствима у околини Шапца забележен је пад цене кукуруза на доминантних 27 дин/кг и раст цене луцеркиног сена у балама на доминантних 23 дин/кг. Пад цена кукуруза и пшеницезабележен је и на подручју Лесковца, пошто је и код једног и код другог производа доминирао износ од 27 дин/кг. Доминантна цена сојине сачме износила је 110 дин/кг, а сунцокретове сачме 65 дин/кг у малопродајним објектима на подручју Лознице. За кукуруз су купци требали да издвоје 42 дин/кг, пшеницу 35 дин кг, а за сточни јечам 32 дин/кг. Цена пшенице и кукуруза изједначила се на пиијаци у Нишу па је доминирао износ од 25 дин/кг.

На пијаци у Чачку су се протекле седмице могли пазарити кукуруз, пшеница и сточни јечам по доминантној цени од 35 дин/кг код сва три пољопривредна производа и сточно брашно чија је доминантна цена износиа 33 дин/кг. У малопродајним објектима на подручју Кикинде могли су се пазарити сојина сачма, по доминантњ цени од 112 дин/кг, сунцокретова сачма, по цени од 63 дин/кг и сточно брашно, по цени од 34 дин/кг.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар