Цене житарица на берзама у свету у паду, и код нас ништа боље

Аутор: Gdjakovic
328 посета

Према извештају реортера СТИПС из Пожаревца, протекле су седмице биле  ниже цене сојине сачме (83 дин/кг), сунцокретове сачме (43 дин/кг) и сточног брашна (35 дин/кг). Понда ових пољопривредних производа била је просечна. Ниже су протекле седмице биле цене кукуруза, окруњеног природно сушеног, пшенице, сточног јечма и луцеркино сено у балама, на газдинствима у околини Смедерева. За кукуруз је требало издвојити 24 дин/ кг, пшеницу 21 дин/кг, сточни јечам 20 дин/кг и луцеркино сено у балама 18 дин/кг. На газдинствима околини Лесковца евидентиран је пад доминантне цене пшенице упаковане у џакове најчешће од 50 килограма на 20 дин/ кг у седмици за нама.


Пад доминантне цене кукуруза, окруњеног природно сушеног и пшенице упакованих у џакове најчешће од 50 килограма забележен је на подручју Панчева пошто је код оба пољопривредна производа доминирао износ од 20 дин/кг. Доминантна цена сојине сачме износила је 100 дин/кг умалопродајним објектима на подручју Чачка.

Свињски товљеници скоро достигли цену бикова у неким местима

За сунцокретову сачму и луцеркино брашно требало је најчешће издвојити 50 дин/кг. У малопродајним објектима на подручју Краљева је за сојину сачму требало издвојити 96 дин/кг, док је доминантна цена сунцокретове сачме
износила 63 дин/кгу седмици за нама.

У Србији је до 5. септембра ове године произведено 3,4 милиона тона пшенице, што је за 10,9% више у односу на прошлу годину, саопштио је јуче Републички завод за статистику (РЗС). Производња малина је мања за 15%, а вишања за 11,9%. Очекивана производња кукуруза је око 6,6 милиона тона, што је за 54,8% виша у односу прошлу годину, као и сунцокрета за 6,7%, шећерне репе за 22,4% и соје за 55,5%. Како се наводи у саопштењу, очекује се мања производња шљива за 27,8%, јабука 11,9% и грожђа 12,4%. У односу на десетогодишњи просек (2013-2022) производња пшенице је већа 25,1%, 14,9% сунцокрета, 9,9% соје и пет одсто кукуруза, а за 16,5% је мања
производња шећерне репе и 10,8% грожђа. (Agronews)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Јако невреме праћено градом захватило је околину општине Топола, а највећа штета причињена је у селима Винча, Пласковац и Блазнава која су позната по воћарској производњи. Најгоре су прошли засади јабуке, Дејан Станковић из Винче који гаји ово воће на површини од преко три хектара каже да је штета потпуна. Општинска комисија за процену штета ће изаћи на терен. ”Мој савет произвођачима је да позову комисију за процену штете да направи записник. Контактирао сам и осигуравајуће куће пошто на овом терену има велики број полиса и без обзира што радарски центар није интервенисао прихватаће се записници комисије као и њихових проценитеља тако да ће се штете исплаћивати нормално“, каже Станковић. (Agronews)

Трговци повлаче мед који је откривен као „фалш“ шта ће бити са тим „медом“

Srodni tekstovi

Оставите коментар