Цене житарица бележиле су благи раст

Аутор: Gdjakovic
373 посета

Смањена активност на домаћем робно-берзанском тржишту довела је до мањег укупног промета у односу на прошлу недељу. На Продуктној берзи у Новом Саду укупно је трговано 3.500 тона, финансијске вредности 158.569.500 динара.  уочен негативан ценовни тренд.

Почетком недеље била је приметна већа понуда кукуруза старог рода. Међутим, како је недеља одмицала понуда се смањивала. Прошлогодишњи кукуруз тргован је у ценовном распону од 33,80 до 34,00 дин/кг без ПДВ-а.

Пондерисана цена за ову недељу износила је 33,90 дин/кг без ПДВ-а (37,29 дин/кг са ПДВ-ом), што је у односу на недељу дана раније раст од 0,40 одсто. С друге стране, када је у питању нови род, приметно је одсуство понуде већих количина. Уговор за нови род кукуруза закључен је по цени од 33,50 дин/кг без ПДВ-а, за влагу до 14,5 процената, док су уговори за кукуруз са повишеном влагом закључени од 32,40 до 32,50 дин/кг без ПДВ-а.

Количински, у трговању, највише је била присутна пшеница, а крајем недеље забележено је веће интересовање купаца. Оважитарица се у зависности од садржаја протеина трговала у широком ценовном распону од 36,90 до 39,00 дин/кг без ПДВ-а. Пондер цена за ову недељу износи 37,08 дин/кг без ПДВ-а (40,79 дин/кг са ПДВ-ом). У односу на претходну недељу, цена бележи раст за 0,78 одсто.

На тржишту соје, интересовање купаца за старим родом био је изразито мало. Понуде су биле на вишим ценовним нивоима у односу на тражњу. Уговори су закључени по јединственој цени од 81,00 дин/кг без ПДВ-а, пише у недељном извештају Продуктне берзе.

Што се тиче доминантних утицаја из иностранства, цене свих роба су расле у другој половини недеље на Меркантилној берзи у Чикагу (ЦМЕ). Цене соје трпеле су због пада кинеског увоза, а од почетка године Кина је увезла 18,21 милиона тона из Сједињених Америчких Држава и 40,93 милиона тона из Бразила, што су мање количине него претходне године, док очекивани обим сетве у Бразилу ограничава потенцијал раста.

Према америчком Министарству пољопривреде (УСДА), жетва кукуруза у САД је достигла седам одсто, док је сетва озиме пшенице на 21 одсто. Највећи ценовни раст забележен је код пшенице због тренутне неизвесности у погледу одрживости коридора који омогућава Украјини извоз житарица.

У Француској, слаби приноси кукуруза довели су до новог снижавања процене производње ове житарице. Недостатак воде се и даље наставља, а проблеми са ницањем уљане репице забележени су у многим регионима.

Као и на америчком тржишту, и на Евронеxту кретање цена зависило је од ситуације у региону Црног мора.

https://biznis.rs/vesti/blagi-rast-cena-osnovnih-poljoprivrednih-proizvoda/ 

Srodni tekstovi

Оставите коментар