Цене воћа у откупу мање за 56,1% а на пијаци све поскупело

Аутор: Gdjakovic
370 посета

Протеклу седмицу кванташ у Београду карактерише солидна понуда и богатији сортимент грожђа и јабука,
како увозних, тако и производа из Србије. Тако да је цена јабука била нижа, као и код свеже смокве. Раст цена је констатован код боровнице и купине, чија је понуда доста слаба.
Добра понуда сезонског поврћа и потражња била је на продајним пунктовима. Прва понуда краставца корнишона забележена је ове сезоне.
До пада цена дошло је код броколе, белог лука, паприке шиље и празилука. Раст цена евидентиран је код блитве, карфиола, лубенице и патлиџана. Боља понуда и асортиман грожђа су забележени ове недеље на зеленој пијаци Каленић у Београду. Раст цена је констатован код боровнице и купине, чија је понуда доста слаба, али и код ораха. Несто ниже цене биле су код крушке остале и смокве. Добра понуда сезонског поврћа и солидна потражња на пијалним тезгама. До пада цена дошло је код бораније, броколе, карфиола, краставца, старог и младог црног лука, парадајза, празилука и спанаћа. Раст цена евидентиран је код диње, лубенице и першуна лишћара.


Према извештају репоертера СТИПС из Лесковца, у односу на предходни период, су на кванташкој пијаци у овом граду били скупљи јабука, крушка, лубеница, пасуљ бели тетовац, патлиџан и печурке шампињони. За разлику од њих јефтинији су били цвекла, диња, кромпир, лук црни, паприка љута, паприка шиља, парадајз, празилук, боранија, паприка бабура и паприка остала.
Понуда сезонског поврћа на зеленој пијаци у Чачку билла је доста добра. За брескву и нектарину требало је издвојити од 150 до 180 дин/кг, док је цена купине и малине варирала од 500 до 600 дин/кг. Кромпир се продаје по цени од 100 до 120 дин/кг а парадајз по цени од 150 до 200 дин/ кг. За купус су купци требали да издвоје 100 дин/кг, а за шампињоне и црвене паприке од 300 до 350 динара. Цена шаргарепе варирала је од 70 до 90 дин/кг.

Пад цена воћа 56,1 %

Цене произвођача производа пољопривреде и рибарства у јулу ове године, у односу на исти месец прошле године, смањене су за 33,5%, а посматрано по главним групама производа највећи пад цена забележен је у групама жита 39,1%, воће 56,1% и индустријско биље 40,8%, саопштио је јуче РЗС. Цене произвођача производа пољопривреде и рибарства у јулу, у односу на јун ове године, у просеку су повећане за 1,6%. У односу на претходни месец, највећи утицај на раст цена забележен је у групама Жита и то 3,1% и Индустријско биље 4,7%. Цене произвођача производа пољопривреде и рибарства у периоду јануар – јул ове године, у односу на исти период прошле године, у просеку су повећане за 3,8 одсто. Извор: http://agronews.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар