Цена хлеба неће се мењати до жетве

Аутор: draganadpetrovic
547 посета

Цена хлеба Сава од 46 динара ће се без поскупљења одржавати до следеће жетве, поручила је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.Она је истакла да је цена пшенице достигла рекордну вредност од када се прати статистика на глобалном нивоу.
„Пшеница је на светској берзи сировина доживела невероватан скок, а те повишице осећају и домаћи произвођачи, али наши грађани могу бити спокојни, јер је Влада донела једну меру која ће обезбедити снабдевање хлеба типа 500 у наредних шест месеци, има довољно резерви и пшенице и брашна до следеће сетве“, објаснила је Матић.

Подсетила је да је 2011. и 2012. године, такође, од стране Владе донета Уредба о максималној цени хлеба типа 500, када је он тада коштао 48,8 динара и да је та уредба била на снази до 2019.

Уредба је пре две године престала да важи, објашњава Матић, јер су приноси пшенице били добри, све до сада. Осврнула се и на глобалну ситуацију са кризом енергената и истакла да је Србија и у том домену снабдевена резервама и безбедна, те да може да заштити своје тржиште од већих „удара цена“.

Илустрација: Биће спречена свака злоупотреба по питању цене раста хлеба/ Фото: Pixabay

Додала је да се и у ситуацији са пандемијом Србија показала као стабилна држава захваљујући домаћим ресурсима и производњи.

„Када имате домаћу производњу основних животних намирница, то је кључно за стабилност државе и тржишта. Министарство пољопривреде са произвођачима сировина за основне животне намирнице обезбеђује да постоји стабилност снабдевања“, рекла је Матић и истакла да је свој допринос у стабилности државе у овом домену допринела и Дирекција за робне резерве.

Министарка је поручила да ће ресорна министарства спречити сваку злоупотребу по питању раста цена, као и сваки облик калкулација од стране великих трговинских ланаца, како би заштитила грађане. Она је објаснила да је неминовно да неки производи поскупе, јер се то дешава на светском нивоу, али да већег поскупљења основних животних намирница у Србији неће бити.

Извор: https://www.021.rs/story/Info/Biznis-i-ekonomija/290002/Matic-Cena-hleba-ce-se-zadrzati-na-46-dinara-do-sledece-zetve.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар