Цена хлеба мирује до децембра

Аутор: draganadpetrovic
234 посета

Влада Србије ће на следећој седници продужити трајање Уредбе о обавезној производњи и промету хлеба на још два месеца, сазнаје Euronews Србија у Влади Србије. То значи да ће се цена векне „сава“ и наредних 60 дана продавати по цени од 53,50 динара. Иначе, Уредба о цени хлеба важи до 7. октобра.

Иначе, цене хлеба су нагло порасле широм Европе током прошле године, нарочито после инвазије Русије на Украјину. Оне су у августу биле у просеку за 18 одсто веће него годину дана раније, према подацима Еуростата, статистичке агенције Европске уније. У августу прошле године просечно повећање цена хлеба у ЕУ износило је само 3 одсто.

У Србији није забележен тако екстремни раст цене хлеба, јер држава регулише цену основне векне „сава“. Уредбом о обавезној производњи и промету хлеба од брашна типа 500 малопродајна цена је ограничена на 53,50 динара, док максимална произвођачка цена износи 45,88 динара.Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица каже за Euronews Србија да је до августа цена била 46 динара и истиче да би данас векна „саве“ коштала минимум 80 динара, да држава не субвенционише њену производњу.

„Влада Србије даје брашно по субвенционисаним ценама од 33 динара по килограму и самим тим је помогла произвођачима да могу да пласирају хлеб по 53,50 динара, а иначе не би било говора да би могао толико да кошта. Ова цена хлеба је само захваљујући држави која је помогла, иначе се ником не би исплатила производња“, каже Пралица.

Илустрација: Цена хлеба мирује али је зато пециво поскупело за 30 посто

Први пут је у августу Влада Србије ограничила марже на 40 одсто на све остале врсте хлеба, и то због тог што је, како су рекли, у претходном периоду дошло до великог раста цена намирница кључних за исхрану становништва. Он напомиње да се на месечном ниову продужава уредба о цени хлеба „сава“ и каже да очекује да неће бити поскупљења у октобру и новембру. Остали пекараски производи су, како каже Пралица, поскупели око 30 одсто у последњих шест месеци.

Извор: https://www.euronews.rs/biznis/biznis-vesti/64351/euronews-srbija-saznaje-uredba-o-ceni-hleba-bice-produzena-na-jos-dva-meseca/vest

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар