Цена хлеба замрзнута, а шта је са пецивом?

Аутор: draganadpetrovic
416 посета

Најаве да ће нишки пекари од Нове године подићи цене пекарских производа неће имати превише утицаја на друга локална тржишта, изјавио је за „Политику” Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије.

Он је рекао да су у Нишу цене заостајале за онима у Београду, централној Србији и у Војводини и да се то може сматрати усклађивањем. Ипак, додао је, чињеница је да је у пекарству све скупље, од кесица за паковање до сировина и енергената, и да је ситуација тешка.

Подсетимо, Унија пекара у Нишу најавила је да ће, од Нове године, подићи цене пекарских производа због раста цена струје и већег минималца, што повлачи и повећање износа за доприносе, па ће трошкови по раднику бити већи за 5.000 динара. Ови трошкови, додају, поскупљују и цену пекарских производа.

„Од Нове године планирамо да подигнемо цену бурека и пецива за 10 процената, тако да ће четврт бурека са сиром бити 130 динара, а с месом 140 динара”, рекао је председник Уније пекара из Ниша Братислав Вукадиновић за телевизију Зона плус. Према његовим речима, са садашњим ценама пекари су у губитку јер је брашно тип 500 на тржишту поскупело са 30 на 50 динара, а брашно за бурек са 40 на 60 динара. У новембру је већ објављено да су хлеб и остали пекарски производи у Нишу поскупели за пет до десет динара, а тада су рекли како је реч о усклађивању цена, пошто су поскупели брашно и остале сировине.

Илустрација: Од Нове године бурек и пециво биће скупље за 10 одсто/ Фото: Pixabay

У Србији има око 7.000 малих пекара, односно продајних места (2.000 до 2.500 власника). Тренутно у пекарству ради око 70.000 људи. Ни тај сектор нису заобишли проблеми изазвани пандемијом
Уочи одлуке државе да замрзне цене основне векне, а потом и два типа брашна (Т-500 и Т-400), Вукадиновић је изјавио како много тога зависи од цене струје јер она у производњи учествује од 25 до 30 процената. Да ли ће после овакве најаве исто учинити и пекари у осталим градовима?

„Формирање цена пецива је слободно и поскупљење је след околности. Цена хлеба је сачувана, док на ово друго не може да се утиче и морају да се прате тржишне цене сировина. Држава је дотирала брашна само за основну векну хлеба ’сава’”, каже Пралица. Напомиње да су у Нишу цене пецива, хлеба и других пекарских производа биле много ниже него у Београду и северном делу Војводине.

„Цену коју најављују за бурек овде имамо одавно. Постоји још крајева у Србији где је, рецимо, хлеб 40 динара и где не може да буде скупљи чак и да пекари то хоће”, рекао је Пралица и додао да не очекује никаква драстична изненађења на тржишту.

Према подацима Уније пекара, у Србији има око 7.000 малих пекара, односно продајних места (2.000 до 2.500 власника). Тренутно у пекарству ради око 70.000 људи. Ни тај сектор нису заобишли проблеми изазвани пандемијом. Наш саговорник каже да је доста пекара у последње две године затворено, али неки су и их отварали у жељи да се опробају у новом послу. Према његовим речима, много старих породичних пекара се угасило, у којима су радиле две-три генерације.

„Деца се школују, иду и неће то да раде јер је ово тежак ноћни посао. Сада се свело на то да се целе породице укључују у рад јер је тешко наћи и мајсторе”, објашњава он и напомиње да огласи иду по 365 дана годишње и за специјализоване раднике и за продавце у пекарама јер их, како каже, нема уопште.

Илустрација: Тешка ситуација у пекарству/ Фото: Pixabay

„Ситуација у пекарству је тешка. Због вируса корона пекари су морали да имају замене када су се људи разболевали. Промет је на почетку пандемије, током затварања, у првих неколико месеци пао и до 30–40 одсто. Касније се полако враћао, можда је сада за неких осам до 10 одсто мањи у односу на раније године. Ипак, морамо да издржимо”, истиче Зоран Пралица.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/495193/Unija-pekara-ne-ocekuje-vece-poskupljenje-peciva

Srodni tekstovi

Оставите коментар