Храна никад скупља

Аутор: draganadpetrovic
745 посета

Агроекономски аналитичар Жарко Галетин наводи да је ковид криза потпуно променила психологију тржишта, што је довело до поскупљења хране, највећег у последњих десет година.Жарко Галетин је, гостујући у Јутарњем програму, рекао да ће ова година бити солидна што се тиче пшенице, иако јој је суша мало нашкодила.
Може се очекивати приближно исти принос као прошле године, између 4,8 и 5 тона по хектару. Галетин сматра да ће принос пшенице задовољити домаће потребе.

Стручњак за ратарство указује да је јечам бољи него прошле године јер су временске прилике ишле на руку током целог вегетационог периода.

Илустрација: Јечам је бољи него прошле године

„Није ни готова жетва, али на многим парцелама имамо седам и више тона по хектару, па ће ово бити рекордан принос“, навео је Галетин.

Говорећи о ценама житарица и уљарица, Галетин наводи да ће ове године цена пшенице стартовати са око 20,5 динара без ПДВ-а.

„У опису посла наших паора је да су увек незадовољни ценом и овог пута крећу са неком својом тржишном жељом да пшеница буде 23, а мислим да овог пута то није реалност, што не значи да неће имати тржишне пикове током економске године. Препоручујем да се не продаје кад је притисак продаје највећи, да сачекају ако могу, да прате тржиште и шта се дешава на продуктној берзи, донесу стратегију и продају кад је цена највећа“, каже агроекономски аналитичар.

Илустрација: Корона подигла цену хране/ Фото: Pixabay

Напомиње да је ковид криза потпуно променила психологију тржишта.

„Имали смо једну стабилну годину што се тиче биланса производа, али се десило да су ова и прошла година биле године високих цена, а није било суштинских разлога да цена буде тако висока. Фао индекс је 127 индексних поена, највиши је још од 2011. године. Посматрајући суштинске тржишне покретаче, није било толико разлога за високу цену. Разлог је и ковид криза, неизвесност коју је донела здравствена криза, поготово велики увозници који се плаше да неће имати довољно хране и та је тражња била агресивна из психолошких разлога. То је довело до тржишне нервозе и сада се хранимо храном најскупљом у последњих 10 година“, напомиње Галетин.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4430704/hrana-cena-trziste-psenica-kukuruz.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар