Хоће ли шпагете постати луксуз?

Аутор: draganadpetrovic
428 посета

Љубитељи италијанске тестенине можда ће морати дубље да посегну у џеп како би набавили омиљену намирницу.Наиме, произвођачи не могу да рачунају на канадску дурум пшеницу а жетва у Италији била је слаба, пише Ројтерс.

Канада обично чини око две трећине глобалне трговине дурум пшеницом, а ове би године жетва због екстремних врућина и суше требало да буде бити упола слабија него 2020. године, преноси Тпортал.Због слабе канадске жетве цене дурум пшенице већ су порасле на највиши ниво за 13 година, подстакавши страховања од великог поскупљења хране у периоду опоравка привреде од ковида 19. Преполовљена канадска производња временски се поклопила и с падом светских залиха дурум пшенице на најнижи ниво у последњих шест година, делом и зато што су људи у време локдауна гомилали залихе тестенине.

Италијански произвођачи тестенине обично подмирују већину потреба за дурум пшеницом на домаћем тржишту, али прогноза жетве недавно је снижена па ће бити присиљени да изађу на ветрометину међународних тржишта.

Илустрација: Произвођачи шпагета страхују да неће имати довољно дурум пшенице/ Фото: Pixabay

Слабија жетва у Италији

Очекивало се да ће жетва дурум пшенице у Италији ове године премашити ону из 2020, али Европска комисија је снизила у октобру процену производње са 4,3 на 3,7 милиона тона, па су произвођачи тестенине почели да страхују за снабдевање у првој половини идуће године.

„Биће драматичније него што је сад јер тренутно још можемо да набавимо домаћу пшеницу. Ситуација с дурум пшеницом јако је озбиљна“, рекао је извршни директор бренда тестенине Дивелла Винћенцо Дивела.

Неке компаније излажу се ризику несташице кључне сировине након што домаће залихе пшенице буду исцрпљене и могле би у идућим месецима бити присиљене да обуставе производњу, упозорила је аналитичарка Стратегие Граинса Северин Омне-Мезон.

„Што се тиче цена и недовољне понуде дурум пшенице, најгоре можда тек долази“, истакнула је она.

Купци су пронашли замену за канадску пшеницу па се Аустралија ове сезоне пробила на друго место добављача дурума у Европској унији, а Мексико је велику потражњу за увозом подмирио пошиљкама из Алжира.

Илустрација: Италијанска тестенина чувена је у целом свету/ Фото: Pixabay

Турска мења прописе

Турска, велики извозник тестенине, одговорила је пак на кризу у снабдевању дурум пшеницом прописом којим је максимални удео обичне пшенице у тестенини за извоз подигнут с 30 на 100 посто.

Смањена потражња из Турске и из северне Африке биће главни разлог 6-постотног пада глобалне потрошње дурум пшенице у производњи хране у сезони 2021/2022., прогнозирају у Стратегие Граинсу.

Међународно веће за житарице прогнозира да ће глобална потражња за дурум пшеницом пасти на најнижи ниво у 19 година, али залихе ће до лета идуће године пасти најниже за 14 година, што би значило да ће се понуда готово изједначити с потражњом пре идуће жетве.

Где је крај поскупљењима?

Иако су неки произвођачи тестенине значајно подигли цене, пребацујући део трошкова на крајње потрошаче, то вероватно неће у већој мери уицати на потражњу у богатим европским земљама, где је дурум пшеница прописана сировина за тај прехрамбени производ.

Илустрација: И домаћинства ће осетити поскупљење/ Фото: Pixabay

Домаћинства ће дефинитивно осетити поскупљење. Компанија за анализу података Ниелсен навела је да су цене јефтиних марки тестенине у супермаркетима у Француској у октобру порасле за готово петину у односу на прошлу годину, а то је можда тек најава поскупљења која су пред вратима.

Извор: https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2021&mm=11&dd=20&nav_id=2059629

Srodni tekstovi

Оставите коментар