Хоће ли поскупети цена сировог млека?

Аутор: draganadpetrovic
904 посета

Разговори произвођача млека у Србији и највећег откупљивача компаније „Имлек“ у петак нису много уродили плодом. После кратког састанка јасно је да млекаре неће подићи цену, која је тренутно 35 за најквалитетнију литру, док мали откупљивачи плаћају и 25 динара. Иначе, пре седам година, млеко је откупљивано за 42 динара по литри.
Како нам је испричала Сања Бугарски, председник Асоцијације произвођача млека Војводине, стање је алармантно и људи који се баве млечним говедарством на рубу су егзистенције.

Илустрација: Произвођачи млека у озбиљном проблему
  • Имали смо тада поремећај на тржишту са ЕУ и Русијом, али смо тада направили велику грешку што нисмо пустили све, већ се балансирало са великим откупљивачима, па због задуживања не идемо сад напред – говори Бугарски. – Нисмо успели цену да средимо, а ово сада је преживљавање, јер смо пропали скроз. Ми сада морамо да подижмо кредите да бисмо платили добављаче, за које смо већ једном то урадили. Више не можемо све да поплаћамо.

Према речима наше саговорнице, цена нафте, струје и житарица, само расту. Њихова производња више не може да прати тај тренд. Државна субвенција од седам динара по литри, готово да им ништа не значи, нарочито што тај новац не могу да уложе у развој.

  • Тек мале млекаре плаћају лоше – истиче Бугарски. – Оне се стално жале како их велике угњетавају, а кад виде да се млеко плаћа око 30 динара по литри, оне додатно спусте цену, јер знају да људи немају могућност избора. Немамо можда неке инструменте за преговоре, али више не можемо да издржимо овако. Не значи нам чак ништа ни да подигну цену за пет динара. Тражићемо да се вратимо на 45 динара по литри. Другачије не може, од пре шест година, цене су отишле 50 одсто, све је поскупело само млеко не.
Илустрација: Произвођачи траже повећање откупне цене млека

Како су нам рекли у „Имлеку“, економски посматрано, не дозвољава се било какво кориговање цена ни на страни откупа сировог млека, али исто тако ни код увећања готових млечних производа.

  • Постојеће тржишне околности, конкурентност, малопродајне цене млечних и стање залиха готових производа, као и количина производње сировог млека то не дозвољавају – истичу у „Имлеку“. – Наши фармери никада до сад нису имали проблеме или кашњење исплата, као ни отказивање откупних количина, чак и у ванредним околностима. Преузели смо млеко и код оних којима су сарадници отказали откуп, како би очували сточни фонд у нашој земљи. Такође, уз подршку која је пружена кроз уткуп вишкова млека али бројне краткорочне и дугорочне зајмове и кредите фармерима, „Имлек“ је својим произвођачима набавио и уступио на коришћење бројну механизацију, неопходну пре свега за повећање ефикасности и квалитета сировог млека који је основни параметар за постизање боље откупне цене.

ЗАРАДА

ПРОСЕЧНА цена млека, у радњи, у децембру 2010. године била је 61,6 динара за литар. У 2020. нарасла на 103,9 динара. Нешто ниже се плаћала литра у 2016. години – 101,2 динара. То је, готово, три пута више него што млекаре плаћају најскупље млеко.

Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/982483/domacem-mleku-stalno-pada-cena-proizvodjacima-osnovne-zivotne-namirnice-propao-sastanak-najvecim-otkupljivacem

Srodni tekstovi

1 коментар

Marko 3. април 2021. - 17:57

Puklo je nase selo totalno i stocarstvo i ratarstvo seljak je totalno osiromasen da nemoze kraj sa krajem poklopiti,tuga

Одговори

Оставите коментар