Хоћемо ли куповати јагањце и прасад по истој и невероватној цени

Аутор: Gdjakovic
458 посета
Колико мора да кошта товљеник, ако је прасе већ 500 до 600 динара по килограму, пита један од пољопривредника забринут због наглог скока у последњих месец дана. Тај неочекивано висок раст цена догодио се много пре Ускрса, када традиционално очекујемо поскупљења.

На бројним пољопривредним форумима у Србији највећа потражња је управо за прасићима – јер их нема, тврде произвођачи. Приметно је и да се на интернету тргује по вишим ценама јер према подацима Система тржишних информација Србије доминантна је цена прасади, на сточним пијацама, протекле седмице била је од 420 до 430 динара.

Још један од показатеља да ћемо јести скупо свињско месо и у наредном периоду је и изненађујућа ситуација да се у појединим печењарама у Србији изједначила цена јагњећег и прасећег печења – на 2.200 динара по килограму. У београдским радњама јагњеће месо с ражња и даље је само за десетак одсто скупље. У супермаркетима за килограм свињских чварака треба издвојити и до 2.500 динара, а за свињску печеницу – 3.500.

– Већ за који месец на тржишту ће и са товљеницима бити иста ситуација као и сада са прасићима – коментаришу произвођачи меса.

Генерални пад количине меса у малопродаји индустрија очигледно покушава да надомести већом производњом профитабилнијих сухомеснатих производа. У фрижидерима супермаркета чини се да никада није била разноврснија понуда, има доста и увозне робе а цене су изузетно високе.

– Чињеница је да имамо необичну ситуацију на тржишту. Генерално је све поскупело и нема назнака да ће доћи скоро до неког драстичнијег појефтињења. Видећемо после Ускрса, тада ће бити јасније и на ком нивоу ће се формирати цене на европском тржишту – рекао је Вукоје Мухадиновић из Индустрије меса „Топола”. Свему је, навео је, претходила афричка куга која је десетковала број свиња на светском тржишту, уследило је гашење фарми због нерентабилне производње, а што је довело до тога да је свињетина скупа и у Европи. А Србија реагује на овакве околности.

– Прасад је тренутно скупа, али то је само мањи део који улази у укупни трошак произвођача. Ако се настави овако драстичан и непланиран пад цена житарица то ће појефтинити производњу у наредном периоду. Сточари, како тренутно ствари стоје, могли би боље да прођу, али за ратаре је ова ситуација равна катастрофи – објаснио је наш саговорник.

Нема много назнака да би потрошачи појефтињењу свињског меса могли да се надају пре јесени.

Srodni tekstovi

Оставите коментар