Хладњачари шокирали малинаре понуђеним ценом

Аутор: Gdjakovic
1,1K посета

ШТА ЗА СЕЗОНУ 2023. КАЖУ МАЛИНАРИ, А ШТА ОТКУПЉИВАЧИ Док једни тврде да би цена могла бити тек 300 динара, други поручују: „Преживећемо“

Иако до првих плодова малине има бар три месеца, поједини откупљивачи тврде да због тешке ситуације на тржишту овог воћа, произвођачи у Србији могу да се надају знатно нижој цени – уместо лањских рекордних 500 до 600 динара за килограм, овогодишња цена малине могла би да буде дупло нижа.

Тако тврде мали откупљивачи и хладњачари од којих су неки већ на друштвеним мрежама, у групама које окупљају домаће малинаре, поставили обавештење да, што се тиче њих, „ове године због тешке ситуације на тржишту не треба очекивати високу откупну цену“, те да због тога произвођачи „црвеног злата“ унапред испланирају своје трошкове.

– Наша је препорука да се обради онолико колико може породично да се обере, ништа више од тога, а онај ко буде радио веће површине мора бити свестан да сам ризикује да можда због лошије цене неће имати рачуницу и моћи да покрије све трошкове. Ако не будемо могли да продамо малину по цени која покрива наше трошкове, ми нећемо моћи да произвођачима платимо откупну цену као велике хладњаче – стоји, између осталог, у објави на друштвеним мрежама једне мање хладњаче из западне Србије.

Поједине хладњаче су у објави на друштвеним мрежама већ упозориле малинаре да због ризика на тржишту не очекују високу откупну цену малине

Повод да се на овај начин упозоре малинари који су им до сада предавали род, како тумаче познаваоци прилика на тржишту овог воћа, лежи у чињеници да су прошле године, након три четвртине бербе, велики извозници цену малине, коју су купили од малих хладњача, једноставно преполовили!

С друге стране, поједини произвођачи малине у коментарима на ову објаву истичу да ће, пошто на ислате робе коју су им предали свакако чекају пола године и због тога улазе у минус, ове сезоне садити мање површине.

– Кад сам већ на губитку и не могу да испратим цене агротехнике и ђубрива, кад не могу да испоштујем да је прскам 15 него три пута, онда ће је бити и мање за све! Боље да знам да ћу да радим за 300 динара по килограму, али онда за хладњачаре неће бити 15, него пет тона малине да покријем своје домаћинство – пише један од њих.

По речима Добривоја Радовића, председника Асоцијације произвођача малине и купине Србије, порука да ће откупна цена малине бити дупло нижа није добра, „а није ни реална јер мали откупљивачи и хладњаче држе тек 15 одсто тржишта“.

– Част изузецима које имају сопствене плантаже, али мале хладњаче направљене у последњих 5-10 година само су посредници у продаји који су осетили брзу зараду. А сада им се, у ствари, „враћа“ то што су у сезонама 2020. и 2021. године у извозу узимали од једног до чак 2,5 евра по килограму смрзнуте малине, док смо ми произвођачи по килограму добили свега 10 до 15 динара – каже Радовић.

У Асоцијацији произвођача малине Србије кажу да је још рано говорити о откупној цени за ову сезону

Он истиче да је о овогодишњој откупној цени још рано говорити јер се не зна ни какав ће бити род „црвеног злата“, нити какве нас временске прилике очекују на пролеће.

– Тако да они не треба да плаше произвођаче, ми морамо радити, а ако понуде упола мању цену ми можемо да ризикујемо да једну годину малину не оберемо. Преживећемо, а шта ће они да раде – да замрзну маглу или снег – пита председник домаће Асоцијације малинара.

Да се домаћа малина и даље добро продаје он илуструје подацима Управе царина по којима је у прошлој години, по константно просечној цени од 5,5 евра за килограм, из Србије извезено 68.000 тона малине. Такав тренд настављен је и првом месецу ове године када је извезено око 4.700 тона.

Аутор: Предраг Вујанац

https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/sta-za-sezonu-2023-kazu-malinari-a-sta-otkupljivaci-dok-jedni-tvrde-da-bi-cena-mogla/f5kq3sn

 

 

 

 

Srodni tekstovi

2 коментари

Luciiferpk 6. март 2023. - 19:28

Kaže neće da beru izvezlo se po prodečnoj ceni od 5.5€ ili oko 640 dinara otkupiljivali po ceni od 500-600 dinara i koj je račun hladnjače kad plati struju porezbradnu snagu fa radi sa minusom. Da bi se malinar obogatio sa jednim hektarom maline koja izuzimajući prvu godinu gde ima dosta ulaganja oko stubova žice razvođenja sistema navodnjavanje posle raste sa minimalnim ulaganjima.

Одговори
Vlada 9. март 2023. - 19:45

M sve u sokove i slatko…..ima da bude dva puta bolja zarada!
Samo da se ponudi ovoj nazadnoj fensi eliti,sve oni kupuju i ne pitaju za cenu,jer ne plaćaju svojim novcem već nas gradjana!

Одговори

Оставите коментар