У Турску креће први камион квалитетних производа наше пољопривреде

Аутор: dzonioff
270 посета

Првих 20 тона говеђег меса из Србије кренуће данас за Турску, чиме је споразум о слободној трговини са одобреном извозном квотом од 5.000 тона годишње у ову земљу почео и практично да се реализује, речено је за Блиц у Министарству пољопривреде.

Очекује се да ће камиони са месом, након свих царинских провера, за Турску кренути у вечерњим часовима.

Тако ће се, након дугих припрема, на тржишту које има 70 милиона становника наћи и српска говедина, за коју се верује да ће својим квалитетом освојити Турску. У питању је извоз свежег, расхлађеног или смрзнутог говеђег, односно јунећег меса, преноси Тањуг, позивајући се на Блиц.

Извор тог листа из Владе Србије каже да да је у питању изузетно важан посао за Србију и да је држава наложила да не сме да се догоди пропуст у његовој реализацији.

– Све провере су у целокупном ланцу урађене. Држава је била укључена чак и у одабир грла која ће кренути у Турску. Одабрано их је 70, а њихова укупна нето тежина је 20.400 килограма. То је први турнус који креће до Турске и није препоручљиво да се направи било каква грешка. Урађене су све ветеринарске провере, а пре тога је санитарна инспекција прегледала све погоне кланице која је задужена за реализацију овог посла – наводи извор Блица.

Како је навео, говеда су одабрана из свих крајева земље, али је највећи део откупљен од златиборских фармера и додао да је Србија све припреме урадила у рекордном року, а да је Турска за припрему меса одабрала Кланицу Чајетина за коју су утврдили да испуњава све њихове стандарде.

– Дневно би у њој требало да се закоље око 100 грла. Споразумом о слободној трговини предвиђено је да се без царина извезу и други производи, попут сировог и рафинисаног сунцокретовог уља, али и сунцокретовог семена. У том пакету је и извоз зрна соје, препарата за исхрану животиња, хране за псе и мачке – навео је извор.

Додаје се да је Турска одобрила Србији и извоз мантија, али и да се удвостручују постојеће квоте за извоз грашка, пасуља, бораније, кукуруза шећерца и сувих шљива.

У продаји је нови број Агробизнис магазина, више информација о часопису и претплати на 011/4052117 и www.agrobiznis.rs 

Годишња претплата само 1800 динара (12 издања) у цену су урачунати ПТТ трошкови, а за нове претплатнике поклон изненађења!

Srodni tekstovi

Оставите коментар