У Србији нема проблематичних сладоледа и воћних јогурта из Хрватске

Аутор: draganadpetrovic
552 посета

На тржишту у Србији се не налазе спорни воћни јогурти и сладоледи, који су због утврђеног пестицида етилен оксида у адитиву, повучени у Хрватској.То је за Еуронењс Србија потврдио министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Како је рекао, спорне пошиљке нису стигле до Србије, па због тога и нема реакције.
„Ови производи се не налазе у Србији, што је потврђено и на РАСФФ, који иначе одмах шаље нотификације и вести уколико је нешто спорно. Реч је о европском информационом систему за контролу пошиљки хране, тако да можемо да потврдимо да код нас није стигла испорука тих спорних сладоледа и воћног јогрута“, рекао је Недимовић за Еуронуз Србија.

Илустрација: Загађени сладолед није ни стигао до Србије/ Фото: Pixabay

Како је обајснио, уколико се утврди да је одређена храна спорна, одмах из Брисела стиже обавештење земљама у које је пошиљка и стигла.
„Преко РАСФФ се одмах види где је и код кога стигла спорна храна. Код нас је нема. Последњи пут смо имали такву пошиљку из Румуније и одмах смо реаговали тако што смо је одмах повукли са тржишта. И у овом случају је било речи о воћном јогурту“, рекао је Недимовић.

Са тржишта у Хрватској је, одмах након реакције њиховог Министарства пољопривреде, повучено неколико производа: „Дукатос јогурт црни рибиз 150г“ и „Дукатос јогурт наранча цимет 150г“ одређених рокова трајања.
Иначе, производи који су повучени са хрватских полица, како истиче Министарство пољопривреде, нису у складу с Уредбом Комисије (ЕЗ) о максималним нивоима остатака пестицида у или на храни. Поред ове две врсте јогурта, још неки производи нису више у продаји.
Министарство пољопривреде каже да су повучене и четири врсте сладоледа. Како наводи Индеџ.хр у питању су сладоледи Сникерс, Тњиџ, Боунти и М&Мс, а из супермаркета повучено је пет укуса сладоледа аустријског произвођача Фронери.

Илустрација: Повучен и воћни јогурт/ Фото: Pixabay

Шта је етилен оксид и због чега је опасан?
Етилен оксид је запаљиви безбојни плин слаткастог укуса који се користи првенствено у производњи хемикалија, наводи Индеџ.хр. Он се иначе у мањим количинама користи као пестицид и стерилизатор.
Иначе, храна контаминирана овим спојем досад је у ЕУ најчешће долазила из Индије, где је коришћење етилен оксида у прехрамбеној индустрији допуштено. Шпанска агенција за храну је реаговала на ово и захтевала да све чланице ЕУ одмах забране његово присуство у храни.

Извор: https://www.021.rs/story/Info/Srbija/280952/U-Srbiji-nema-sladoleda-i-vocnih-jogurta-koji-su-u-Hrvatskoj-povuceni-sa-trzista.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар