У Пољској желе да забране ГМО сточну храну

Аутор: Gdjakovic
372 посета

Највеће живинарске компаније противе се оваквој одлуци и сматрају да ће то изазвати колапс на фармама

Док је у Европској унији ГМО у производњи сточне хране дозвољен, Пољска је прва држава која намерава да с том праксом прекине на живинарским фармама.

Ова измена требало би да ступи на снагу од јануара наредне године, али произвођачи меса се противе тој намери и траже да се од ње одустане јер би такав прелаз донео раст трошкова због чега би многе компаније могле да обуставе производњу.

Инфлација успорава, али јој је крај још далеко

Иначе, још пре пет година на европском тржишту било је регистровано више од 50 ГМО производа који се могу користити у храни за животиње. У јулу прошле године Европска комисија одобрила је коришћење генетски модификованог кукуруза за храну и сточну храну које ће важити десет година.

Пољски произвођачи сада упозоравају на огромне губитке које би таква одлука могла да изазове, наводи портал „Ол абаут фид”, подсећајући да је пољска влада још у новембру прошле године усвојила измене Закона о храни за животиње, према којима ће производња, маркетинг и употреба хранива који садрже ГМО бити забрањени, и то без прелазног периода.

Десет пољопривредних удружења у заједничком писму истиче да је одлука донета без претходних консултација с компанијама и на велико изненађење будући да је, према ранијим прописима, коришћење ГМО у храни за животиње било дозвољено, и то до 2027. године. Живинарски сектор би, како се предвиђа, могао да буде у великим проблемима јер не постоји адекватна замена за ГМ сојину сачму. Храна чини око 70 одсто трошкова у живинарској производњи.

Храна из Србије ће лакше стизати на тржиште Емирата

Према мишљењу аналитичара, ова одлука могла би да буде опасност и за целокупно европско тржиште будући да је Пољска највећи извозник пилећег меса. На друга тржишта пласира и 50 одсто своје производње. У апелу десет највећих компанија се наводи и да се још од пандемије произвођачи боре с растућим трошковима, а сада и са нелојалном конкуренцијом која стиже из Украјине, будући да се доста пилетине од почетка сукоба увози из те земље.

Иначе, пољопривредници у Пољској последњих месеци све више негодују због нелојалне конкуренције из Украјине. Почетни ентузијазам да ће Пољска бити само транзитна рута за украјинску храну до европског тржишта брзо је спласао. Велике количине јефтиних житарица из украјинских силоса завршиле су управо на њиховом тржишту, оборивши до минимума цене домаћих ратарских производа.

Европски комесар за пољопривреду Јануш Војчеховски недавно је изразио забринутост због оваквих прилика у својој родној земљи и рекао да би ЕУ требало да ревидира свој споразум о слободној трговини с Украјином и уведе увозна ограничења за одређене прехрамбене производе.

Какво млеко ми пијемо?

Агропресс је недавно објавио да компанија ИМЛЕК пласира на домаће тржиште млеко из пољске под брендом „Моја кравица“ и одбила је да нам да одговоре на питања где смо се запитали да ли је „Моја кравица млеко“ које је из Пољске заправо млеко које које води порекло животиња храњених  сточном храном која је ппроизведена од ГМО. Имајући у виду текст који је објавила ПОЛИТИКА то би било веома могуће али још немамо одговоре надлежних.

Srodni tekstovi

Оставите коментар