Упозорење грађанима пред празнике: Опрез при куповини хране, појачане контроле

Аутор: draganadpetrovic
277 посета

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде препоручило је потрошачима поводом ускршњих празника да купују храну искључиво у регистрованим или одобреним објектима – самопослугама, хипермаркетима, специјализованим малопродајним објектима или од локалних произвођача који су регистровани за производњу по традиционалним методама, а најављују и појачану инспекцијску контролу.

У саопштењу се наводи да на пијацама треба куповати јаја од регистрованих произвођача, где је јасно истакнут регистарски број газдинства и датум њихове производње, а производе од млека и меса на прописаним температурама.
– Апелујемо на потрошаче да храну купују на местима која су за то регистрована и храну која је прописно декларисана, односно да се понашају са ‘пажњом доброг купца’, али и да пријаве сваку сумњу на неправилност надлежној ветеринарској инспекцији како би могли предузети законом прописане мере и санкционисати субјекте у пословању са храном код којих се те неправилности утврде – наводи се у саопштењу.

 

Они истичу да ће у време празника, а услед повећаног промета хране животињског порекла, нарочито рибе, меса и јаја, ветеринарски инспектори поред редовних инспекцијских надзора спроводити и ванредне односно координисане контроле свих места на којима се продаје храна животињског порекла у свим окрузима Србије. Ове контроле се планирају и изводе у складу са анализом ризика, са посебним освртом на места на којима се у празничне дане очекује већа понуда, али и потражња, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Подсећа се да су ветеринарски инспектори током 2022. године извршили 4.897 редовних и ванредних инспекцијских надзора у објектима за промет на мало који стављају у промет храну животињског. Током контрола утврђено је 1.581 неусаглашености, донето 1.160 решења за отклањање неусаглашености и поднето 273 пријаве надлежним прекршајним судовима због кршења одредби Закона о безбедности хране.

Илустрација: Биће пооштрене контроле производње и продаје хране

Ветеринарска инспекција у оквиру својих редовних активности и у складу са овлашћењима, врши стални надзор у објектима за производњу, прераду, складиштење и промет хране животињског порекла – специјализованим малопродајним објектима (месаре, рибарнице, продавнице млечних производа), продавницама деликатеса, самопослугама, мегамаркетима, ресторанима, посластичарницама, киосцима брзе хране и зеленим пијацама.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/547421/kupovina-hrana-kontrola-ministarstvo-uskrs-vaskrs

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар