Улагање у вино исплативије од улагања у злато

Аутор: draganadpetrovic
516 посета

Прошла година била је рекордна за инвеститоре у скупоцјена вина, али је ова оборила све прошлогодишње рекорде, кажу стручњаци.

Цијена најтраженијих финих вина је порасла за петину, што је онима који су мудро улагали донијело већи поврат новца него што би то учинило инвестирање у злато на примјер.

За многе куповина вина није баш паметан трошак, јер ће оно у кратком року нестати. Међутим, они који професионално улажу у вино немају разлог за главобољу – у 2021. је квалитетно вино доносило веће приносе него претходне године, која је такође била добра за колекционаре. Шта више, оно је обезбјеђивало бољи поврат инвестиције него улагање у злато или Дау Џонс.

Ово бар каже Најт Френк индекс луксузних улагања, који мјери инвестициони потенцијал колекцијских артикала као што су умјетнине, олдтајмери или вино.

Илустрација: Шампањац је посебно на цени/ Фото: Pixabay
Са оцјеном овог индекса сагласни су и на глобалној берзи за трговину вином Liv-ex, гђе кажу да је ово пиће у 2021. било атрактивније него многе традиционалне инвестиције.

Тако је на примјер листа која прати цијену 100 најтраженијих вина забиљежила раст од 21 одсто, док је, поређења ради, Дау Џонс индекс порастао за 14,4 одсто, а злато чак и пало за четири процента.

Највише је порасла цијена Шампањца Салон 2002 која се готово удвостручила на 13.345 долара, али и бургундинца Domejn Armand Ruso Šambertan Grand Kru 2021 која је подигнута са 22.820 на 39.630 долара.

Овај раст је још значајнији ако се има у виду да се односи на претходну годину која је била рекордна за улагаче у вино.

Илустрација: Рекордно улагање у винску индустрију/ Фото: Pixabay

Аналитичари кажу да инвестирање у алтернативна добра оштро расте због ниских каматних стопа, због којих је велика количина новца усмерена у било шта што доноси зараду. То међутим неће трајати заувјек. Зато су многи од њих забринути шта ће се десити са овим тржиштем када се економска ситуација нормализује.

Извор: https://seesrpska.com/ulaganje-u-vino-isplatnije-od-ulaganja-u-zlato/

Srodni tekstovi

Оставите коментар