Украјинско жито семе раздора у ЕУ

Аутор: draganadpetrovic
408 посета

Изасланици земаља чланица ЕУ разговараће ове недеље у Бриселу о мерама које су предузеле Мађарска, Словачка и Пољска да би забраниле увоз житарица и друге хране из Украјине, потврдио је данас високи званичник ЕУ.Мађарска, Пољска, Словачка и Бугарска увеле су забрану увоза житарица како би заштитиле своје пољопривредне произвођаче.
Ове земље су део групе земаља које су предлагале да се уведу јединствене тарифе на увоз житарица, а мађарски министар пољопривреде Иштван Нађ поручио је да је „неизбежан“ заједнички европски одговор, преноси Ројтерс.

Илустрација: Јефтино украјинско жито оборило је цену пшенице

Говорећи под условом анонимност, високи званичник ЕУ је рекао да ниске глобалне цене и мала потражња значе да жито остаје у ЕУ уместо да буде продато трећим земљама.
Велика понуда житарица је постала проблем за владајући пољску странку Права и правде у овој изборној години.

– Постоји проблем и очекујемо да ће Комисија изаћи са неким предлогом. Видећемо шта можемо да урадимо у наредних неколико недеља или месеци, рекао је неименовани званичник.
Украјински министар пољопривреде рекао је да Кијев жели да се поново отвори транзитна рута за житарице и храну преко Пољске као први корак у преговорима.

Извор: Тањуг

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар