Удружење Моја Србија: Увести ваучере за куповину домаћих производа малих произвођача

Аутор: draganadpetrovic
262 посета

Удружење „Моја Србија” упутило је Влади Србије иницијативу за покретање акције поделе ваучера за куповину домаћих производа малих произвођача из Србије, саопштено је данас.

Како су навели у иницијативи, ова субвенција би се заснивала на позитивним искуствима акције поделе туристичких ваучера, „која је током претходних осам година вишеструко увећала промет у области домаћег туризма”.
„У тешким временима, када целом свету прети велика економска криза, неопходно је да још више подстичемо домаћу производњу, засновану на сопственим ресурсима”, рекао је Милан Ристић из удружења „Моја Србија” и додао да у Србији постоји велики број пољопривредних газдинстава која могу да произведу природне и квалитетне домаће производе, преноси Бета.

Илустрација: Неопходно је подстицати домаћу производњу
Како је наведено, највећи број пољопривредних газдинстава, која би се укључила у акцију, налази се у руралним областима или у неразвијеним сеоским срединама, а издвајањем средстава из буџета Србије за субвенционисану куповину њихових производа, покренуо би се развој ових области, што би повећало интересовање младих за живот и рад у тим крајевима.
„Производња домаћих производа заснива се на скоро стопостотном коришћењу домаћих ресурса, од сировине, до амбалаже и транспорта, па би сав новац који се усмери у њен развој остајао у Србији и у веома кратком року би се враћао у државни буџет. Сигурни смо да би покретање те акције довело до значајног раста производње, као у домаћем туризму”, рекао је Ристић.

Удружење „Моја Србија” је нагласило да би увећано тржиште домаћих производа додатно привукло и велики број купаца из дијаспоре, а да је данас веома лако и повољно доставити робу из било ког места у Србији, на кућни праг људи у расејању.
Покретањем акције поделе ваучера за куповину домаћих производа малих произвођача створили би се услови да млади у сеоским срединама могу да раде и да зараде, а самим тим и да остану да живе на свом огњишту, навело је удружење.

Илустрација: Стопостотно коришћење домаћих ресурса од сировине до амбалаже и транспорта

„Грађани Србије би добили могућност да купе веће количине жељених домаћих производа, развило би се тржиште квалитетних производа малих произвођача, што би у перспективи резултирало укључивањем и наше дијаспоре и повећаним извозом, а државни буџет не би трпео велике издатке, јер би сва уложена средства остала у оптицају у Србији и веома брзо би се кроз порезе и доприносе вратила у државну касу”, навели су из удружења „Моја Србија”.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/523382/vaucere-kupovina-domaci-proizvodi-mali-proizvodjaci

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар