Удружење жита Србије објавило очекивања за житарице

Аутор: Gdjakovic
618 посета
Кукуруза je мање посејано и не можемо очекивати рекордну сезону, кажу у удружењу „Жита Србије”
Ове године очекује се да ће бити засејано око 920.000 хектара под кукурузом, што је пет одсто мање него прошле сезоне. Очекивани род је око 5,7 милиона тона, док је домаћа потрошња између 4,2 и 4,3 милиона тона, процењују у удружењу „Жита Србије”. Процене су да ће производња ове житарице на светском нивоу бити повећана.

– Ове године не можемо да очекујемо рекорде у производњи – изјавила је директорка тог удружења Сунчица Савовић током Дана житара, у оквиру 90. Међународног сајма пољопривреде, а пренео је „Агроклуб”.

Од почетка тржишне године за кукуруз, у периоду октобар 2022. године до априла, извезено је 250.000 тона. Како је истакнуто, пшенице је прошле године засејано 17 одсто више – на 725.000 хектара, а очекује се род између 3,6 и четири милиона тона.

– Ове године са свим залихама очекујемо рекордан извоз пшенице, ако до њега дође – рекао је Славко Јовановић испред овог удружења, подсећајући на прошлогодишњу забрану извоза које то удружење иначе није подржавало.

Такође се наводи да су цене житарица у марту ове године, у односу на исти период прошле године, пале за више од 21 одсто, а код уљарица за више од 48 процената. Јовановић је рекао и да наша извозна позиција више није лука Констанца због презасићења украјинским житом, па Србија мора да тражи друга тржишта, пренео је овај портал.

Иначе, кукуруз из Србије највише купује Румунија крајљи купци су даље али је лука у Констанци отуда Румунија на првом месту), Италијани пшеницу, а комшије из Босне и Херцеговине сунцокрет. Подсетимо, ратари из целог региона с неизвесношћу су ушли у пролећну сезону због временских прилика, а сетва кукуруза је озбиљно каснила. Како у Србији тако и у Хрватској и Босни и Херцеговини због овакве ситуације намеће се низ питања, а пре свега како ће кашњење због нестабилног времена утицати на будуће приносе.

За домаће произвођаче кукуруза, због изразите суше, прошла година била је једна од лошијих сезона у последњој деценији. Лоше су прошле и друге европске државе и велики произвођачи ове житарице.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/555414/kukuruz-psenica-rumuni-italijani

Srodni tekstovi

Оставите коментар