Трошкови бербе огромни, а зарада слаба

Аутор: Gdjakovic
569 посета

Према проценама, квалитет рода у Топличком округу је лошији него претходних година, због велике влажности и кише.

Прокупље – На територији Прокупља и Топличког округа почела је берба вишања. Према проценама, квалитет је лошији у односу на претходне године због малог процента суве материје. Због велике влажности и кише, вишња је почела да пуца и труне. Зато је пред воћарима овог краја неизвестан период и брига хоће ли моћи да поврате барем део уложеног новца.

Уз то, почетна цена облачинске вишње нешто је нижа него лане – 30 динара за другу и до 50 динара за прву класу.

– Квалитет плода је много лошији него прошле године због временских неприлика, појавила се трулеж на вишњи. Обим рода је на нивоу 2022, чак можда и већи, али квалитет је упитан – каже један од откупљивача у Топлици.

Наглашава да је неизвесно да ли ће се цена задржати на овом нивоу током откупа, а не искључује могућност и да се откуп потпуно обустави.

Последњих неколико година, облачинска вишње откупљивана је по цени од 40 динара за килограм прве класе. Међутим, дешавало да током бербе падне и испод 30 динара, па се пољопривредници боје да ће тако бити и ове сезоне.

– Рок за бербу вишања је релативно кратак јер брзо почиње да трули, па воћари пожуре да је предају готово не питајући за цену. То је производњу чувене облачинске вишње у Топлици готово обесмислило, јер зарада често не покрива ни основна улагања – каже произвођач из околине Прокупља.

Воћари муку муче и са берачима, који килограм убране вишње наплаћују од 18 до 22 динара, што значи да им произвођачи дају више од половине новца који зараде. Уз то, цена хемикалија и препарата за заштиту готово је удвостручена у односу на прошлу годину.

Малину је неопходно добро заштитити од трулежи, ево препорука стручњака

Облачинска вишња је, уз шљиву, најзаступљенија култура на територији Прокупља. Под засадима овог воћа је више од2 .000 хектара, а годишње се откупи између 2.000 и 2.500 вагона.

Недавно је Топлички округ посетила и министарка пољопривреде Јелена Танасковић. Том приликом најавила је строже контроле инспекцијских служби приликом откупа вишње, пре свега како би се спречиле подвале откупљивача да плаћају воћарима другу уместо прву класу.

– Све инспекцијске службе у сезони брања овог најраспрострањенијег воћа биће на терену и контролисати откуп. Произвођачи треба да буду приоритет, односно да највећи део „колача” припадне има – рекла је Танасковићева.

Извор:

https://www.politika.rs/sr/clanak/559173/Pocela-berba-visanja-cena-niza-nego-lane

Srodni tekstovi

1 коментар

Miroslaw 30. јун 2023. - 13:50

DRŽAVA KOJE NEMA

Одговори

Оставите коментар