Тржиште вина у БиХ: Нови закон кључан за проблеме домаћих винара

Аутор: draganadpetrovic
254 посета

Министарство вањске трговине и економских односа БиХ припремило је Нацрт закона о организацији тржишта вина у БиХ у циљу рјешавања фундаменталних проблема у сектору винарства и виноградарства у БиХ.

Ресорни министар Сташа Кошарац истакао је да је на дефинисању и усаглашавању предложеног текста закона рађено у сарадњи и пуној координацији са представницима надлежних ентитетских институција, те винарима и виноградарима из Републике Српске и Федерације БиХ.

– Наш примарни циљ је да новим законом отклонимо потешкоће са којима су суочени домаћи произвођачи, а које су проистекле из ограничене примјене постојећег законског рјешења у пракси. Нови закон ће уредити тржиште вина у БиХ према ЕУ стандардима, а тиме и омогућити бољи приступ произвођача из БиХ међународном тржишту – рекао је Кошарац.

Илустрација: Нови закон требало би да уреди тржиште вина у БиХ по европским стандардима

Подсјетио да је Европска комисија дефинисала новембар 2024. као крајњи рок за усклађивање законодавства у БиХ у области вина и виноградарства са ЕУ стандардима.

– То практично значи да, уколико не усвојимо нови закон у складу са европским стандардима, домаћи произвођачи од 2024. неће моћи пласирати своје производе на тржиште ЕУ. Због тога смо потпуно посвећени да нашим произвођачима вина омогућимо да и након тог рока наставе да несметано обављају спољнотрговински промет на европском и свјетским тржиштима – рекао је Кошарац.

Како је истакао, у БиХ годишње буде произведено око 18 милиона литара вина, а тренутна површина под виновом лозом износи око 3.600 хектара, од чега је у Републици Српској 600 хектара, а у Федерацији БиХ 3.000 хектара. У Републици Српској регистровано је 38 произвођача вина, у Федерацији њих 50, а у Брчко дистрикту два произвођача вина.

Нагласио је да очекује да ће надлежне институције доставити позитивна мишљења како би закон о организацији тржишта вина у БиХ ускоро био предложен на усвајање Вијећу министара БиХ, саопћено је из Министарства вањске трговине и економских односа БиХ.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3903624/novi-zakon-kljucan-za-probleme-domacih-vinara-uredice-trziste-vina-prema-eu

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар