Треба ли квоте за извоз житарица да буду веће

Аутор: draganadpetrovic
290 посета

Након што је Влада прошле недеље одобрила извоз житарица, у удружењу „Жита Србије“ кажу да је добро што је рампа за извоз подигнута, али се залажу за повећање квота. И у Привредној комори Србије сагласни су да би квоте могле бити веће, а администрација мање компликована. Приоритет Владе је сигурна снабдевеност домаћег становништва свим неопходним намирницама и у складу са тим у наредном периоду биће допуштан ограничен извоз свих сировина, објаснила је председница Владе након састанка са представницима Удружења „Жита Србије“.

Након шест недеља забране извоза – пшеница, кукуруз, брашно и рафинисано уље требало би да крену из Србије ка купцима са којима компаније имају потписане уговоре. Прошле недеље Влада је одобрила извоз 150.000 тона пшенице и исто толико кукуруза месечно. За дозволе за мај извозници могу да се пријаве до четвртка.

У удружењу „Жита Србије“ кажу да је добро што је рампа за извоз подигнута, али се залажу за повећање квота. Подсећају да на залихама имају милион тона пшенице и око 900.000 тона кукуруза.

„Такође, било је речи о поједностављивању администрирања квота, јер је овај процес који је осмишљен за овај први месец дана је изузетно компликован и доноси различите проблеме извозницима у зависности од величине компаније“, каже Сунчица Савовић, председница Удружења „Жита Србије“.

У Привредној комори Србије сагласни су да би квоте за житарице могле бити веће, а администрација мање компликована.

„Јако је важно унапред знати шта је дозвољено да би извозници могли да се организују у смислу којим купцима и транспортним средствима то одрадити, с обзиром да се углавном то транспортује баржама, да успеју да организују те барже до лука у Србији“, истиче Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС.

Одлуком Владе одобрен је извоз 8.000 тона рафинисаног уља и 20.000 тона брашна месечно. Један извозник може да поднесе захтев за највише 20 одсто предвиђених количина. У случају да не извезе најмање 80 посто количине за коју је добио дозволу или прекорачи одобрено, следећег месеца неће моћи да поднесе захтев.

„Ми смо зато већину извозника упозорили да проверавају количине са купцима и да им нагласе да не пишу да им требају количине које реално неће увести“, поручује Здравко Шајатовић, директор Удружења „Житоунија“.

Мере које држава предузима имају за циљ да обезбеде сигурно снабдевање домаћег тржишта, саопштено је након састанка.

„Приоритет је да снабдевеност домаћег становништва свим неопходним намирницама остане сигурна у наредном периоду и у складу са тим биће допуштан ограничен извоз свих сировина. Кретања на тржишту ће се пратити и даље и сходно томе квоте за извоз биће кориговане по потреби“, наглашава премијерка Ана Брнабић.

Захтеви за дозволе за извоз се подносе електронски на мејл zahtevi.izvoz@minpolj.gov.rs  У наредном периоду предаваће се од 20. до 25. у месецу.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4792851/zitarice-izvoz-kvote-povecanje-.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар