Трговина сојом слаба а цена добра

Аутор: Gdjakovic
287 посета

Производња и прерада:

  • Производња: Према подацима Републичког завода за статистику, у 2022. години пожњевена је површина под сојом од 235.275 ha, незнатно мања од оне забележене у 2021. години, за 0,74%. Производња је у 2022. години мања за чак 26,22% у односу на претходну и износила је 398.556 t, уз изузетно смањен просечан принос од свега 1,694 t/ha, узрокован сушом.
  • Агрометеоролошки услови који владају погодни су за припрему земљишта за пролећну сетву. Падавине током јесени и зиме одржавале су повољну влажност земљишта. (Републички хидрометеоролошки завод)
  • Прерада: Обим производње у 2022. години, уз повећање увоза, обезбедиће задовољавајуће количине соје за домаћу прераду. (Прилог 1) Очекује се производња од око 367.000 t протеинских производа, као и око 85.000 t сојиног уља. (Прилози 2. и 3)

Тржиште:

Домаће: Зрно соје на „Продуктној берзи“ – Нови Сад изостаје из трговине већ дуже време, због понуђене високе цене у односу на потражњу. У протеклих годину дана домаћа берзанска цена углавном прати европске, где се бележи смирење тржишта са обезбеђењем извозних путева из црноморског басена, које је довело до попуштања психолошки изазване потражње за житарицама и уљарицама у свету. Постигнута берзанска цена у протеком периоду је била највиша у априлу месецу – 83,55 дин/kg без ПДВ (768 USD/t), док је година завршена најнижом – децембарском ценом од 64,44 дин/kg без ПДВ (581 USD/t). (Прилог 4).

 Према подацима РЗС, током 2022. године, увоз зрна соје од 99.271t, увећан у односу на претходну годину за чак 92,3%, обезбедио је довољне количине за прераду, тако да је забележен раст извезених количина, код сачме и погача за чак 440% (39.619 t) и текстурата за 15,2% (30.897 t). Количински пад извоза зрна соје у 2022. години био је драстичан, за чак 90% и износио је скромних 7.014 t, а био је мањи и код брашна и гриза од соје, за 19,4% (24.515 t) и уља за 5,6% (62.167 t). Извозни резултат сектора соје забележио је рекордан посматрано вредносно (Прилог 5).

Светско: Када је у питању прогноза глобалне производње соје, у фокусу је умањена прогноза жетве у Аргентини, која се суочава с вишегодишњим деловањем La Nina, што ће утицати на глобално смањење залиха соје, као и на даљи раст цена сојиног зрна, сачми и уља. Према очекивањима америчког Министарства пољопривреде, глобална производња соје у 2022/23 износиће око 375 милиона тона, за 4,7% већа него у претходној тржишној години. Најзначајније повећање би се могло очекивати у Бразилу, као и повећање извоза и прераде, док би САД, други светски произвођач соје умањио производњу у односу на ону лане. Осим очекивања коначних података о жетви на јужној хемисфери, аналитичари су опрезни у односу на опредељење за већу производњу биодизела, која може утицати на билансе сојиног уља, па и на његове цене. Подсећамо, сојино уље је по употреби у прехрамбене сврхе, најраспрострањеније у свету.

На европском тржишту предвиђа се смањење увоза сојине сачме у ЕУ, што би било надокнађено већим увозом уљане репице из Аустралије и већим обимом прераде. Такође, очекује се да ће мањи извоз сојиног уља из Аргентине бити надокнађен већим испорукама сојиног уља из Бразила и Русије. Палмино, репичино и сунцокретово уље такође могу уравнотежити губитак у трговини сојиним уљем.

Актуелно:

Европска комисија (ЕК) је 22. фебруара 2022. одобрила два генетски модификована (ГЕ) усева (1 соју и 1 уљану репицу) који се користе за храну и сточну храну. Ова два усева су прошла кроз свеобухватну и строгу процедуру одобрења, укључујући повољну научну процену Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА). Одлуке о одобрењу и обнови односе се на храну и храну за животиње за увоз и прераду, али не обухватају гајење и важе 10 година. Сви производи ће бити подвргнути строгим правилима ЕУ о обележавању и следљивости.

 

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар