Телад јефтинија, прасад и јагњад скупља

Аутор: Gdjakovic
233 посета

Откупна цена телади и товних бикова СМ расе била је нешто нижа у односу претходни период у Шапцу и околних места овог региона. Протекле је седмице доминирао износ од 800 дин/кг. Мимо телади нижа је била и откупна цена товне јунади телесне масе преко 480 килограма, пошто је доминирао износ од 365 дин/кг.

У кланицама на подручју јужнобанатског округа дошло је до пада откупне цене товне телесне масе од 350 до 480 килограма, тако да је протекле седмице доминирао износ од 330 дин/кг, уз просечну понуду и слаб откуп грла ове каегорије говеда.

Доминантна откупна цена мушке телади СМ расе телесне масе до 160 килограма износила је 725 дин/кг, док су за откупљена женска грла одгајиваћи добијали 700 дин/кг у кланицама на подручју моравичког региона. Поред телади кланичари су откупљивали товну јунад, товне бикове и краве за клање, а откупне цене биле су на прошлонедељном нивоу.

Кланичари са подручја браничевског региона су током последње седмице марта поред телади СМ расе телесне масе до 160 килограма, чија је доминантна цена износила 550 дин/кг, откупљивали товну јунад телесне масе до 300 килограма, по доминантној цени од 500 дин/кг и краве за клање СМ расе, по доминантној цени од 220 дин/кг. Слична је ситуација забележена и на сточној пијаци у Пожаревцу.

Кланичари са подручја подрињског региона протекле су недеље подигли откупне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма на 540 дин. кг и товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма на 240 дин/кг. Према извештају репортера СТИПС из Чачка протекле је седмице на сточној пијаци у овом граду забележен раст продајних цена обе категориије прасади, па су се грла тешка до 15 килограма најчешће могла пазарити за 520 дин/кг, а грла телесне масе од 16 до 25 килограма за 500 дин/кг. У кланицама на подручју јужнобачког региона евидентиран је раст откупне цене товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма у односу на претходни период. Наиме откуп се најчешће одвијао по цени од 240 дин/кг. Обим откупљених грла био је просечан. Откупна цена товљеника од 80 до 120 килограма била је виша у седмици за нама и у кланицама на подручју јужнобанатског региона. Наиме доминирао је износ од 240 дин/кг. На сточној пијаци у Краљеу дошло је до раста продајне цене прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, јер се продаја ове категорије свиња најчешће одвијала по цени од 500 дин/кг. Кланичари са овог подручја откупљивали су телад СМ расе телесне масе до 160 килограма, товне бикове СМ расе телесне масе преко 500 килограма и краве за клање, а цене су остале непромењене у односу на предходни период.

Репортери СТИПС из Сомбора забележили су раст цена јагњади и јаради на пијаци живе стоке. Доминантна цена јагњади достигла је износ од чак 550 дин/кг у кланицама на подручју пиротског региона, што указује на раст цене у односу на претходни период. Јагњад су била јефтинија протекле седмице на пијаци живе стоке у Чачку, јер је понуда ове категорије оваца била доста добра. Продаја се најчешће одвијала по цени од 520 дин/кг. Поред јагњади могла су се пазарит шиљежад, по доминантној цени од 200 дин/кг и овце, код којих је доминирао износ од 10 дин/кг. На пијаци живе стоке у Лесковцу су се последње седмице марта могла пазарити јагњад по доминантној цени од 500 дин/ кг, јарад код којих је доминирао износ од 350 дин/кг, овце за 200 дин/кг и козе за 120 дин/кг као и претходне седмице.

Цене сточне хране

Није било значајијих промена у понуди кукурза, пшенице, сточног јечма, сточног брашна, луцеркиног сена и осталих компоненти за припрему сточних хранива у односу на претходни период на продајним местима у Србији укљученим у СТИПС. За кукуруз су купци на пијацама у Србији протеклог месеца требали да издвоје 28 дин/кг, што указује на пад у односу на фебруар. У силосима се продаја кукуруза одвијала најчешће по цени од 16 до 18 дин/кг, што такође, указује на пад цене у односу на претходни месец. Наставља се тренд просечне понуде пшенице на већини продајних места. На пијацама се промет ове пољопривредне културе одвијао најчешће по цени од 30 дин/ кг.

Доминантна цена ове житарице у силосима износила је 19 дин/кг, што указује на благи пад цене. Није се мењао обим понуде сточног јечма, а могао се пазарити на три пијаце по доминантној цени од 30 дин/кг. Продаја ове житарице у силосима евидентирана је у два града, па је у Суботици цена износила 17 дин/кг, а у Сомбору је цена била 33 дин/кг. Продаја сојиног зрна евидентирана је на пет продајних местс по цени од 53 до 60 дин/кг. Просечна је била понуда сточног брашна током читавог месеца, а цена је на пијацама варирала од 23 до 28 дин/кг. У малопродајним објектима цена овог сточног хранива је најчешће варирала од 23 до 26 дин/кг. Што се силоса тиче сточно брашно се продавало у силосима на подручју Лознице по цени од 18 дин/кг, што указује на пад у односу на фебруар. Промет сојине сачме забележен је протеклог месеца у малопродајним објектима на подручју дванаест градова у Србији по доминантној цени од 100 дин/кг, као и током фебруара. За сунцокретову сачму су купци протеклог месеца требали да издвоје најчешће 55 дин/кг. Продаја сунцокрета је током протеклог месеца евидентирана у силосима на подручју Суботице по цени од 50 дин/кг као и претходног месеца. Није било промене у понуди и тражњи луцеркиног брашна у односу на претходни период у малопродајним објектима. Доминирала је цена од 50 дин/кг. Нешто слабија била је понуда луцеркиног сена у балама током марта. Цена је најчешће варирала од 20 до 25 дин/кг,али је заступљенији био износ од 25 дин/кг.

Извор: СТИПС

Srodni tekstovi

Оставите коментар