Телад догурала до 750 динара, јагњад иду по 420, прасад све скупља

Аутор: Gdjakovic
1,1K посета

Откупне цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма и крава за клање исте расе биле су више у односу на претходни период у кланицама на подручју шумадијског региона. За телад су одгајивачи добијали 750 дин/кг, а за краве за клање 250 дин/кг. На сточној пијаци у Крагујевцу, су се протекле седмице могле пазарити приплодне јунице по доминантној цени од 230.000 динара по грлу. Забележен је пад откупне цене товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма у кланицама на подручју средњебанатског региона. Доминирао је износ од 330 дин/кг, а обим откупа био је просечан. Најчешћа откупна цена товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма износила је 350 дин/кг, док је доминантна откупна цена крава за клање исте расе задржала износ од 240 дин/кг, у кланицама на подручју јабланичког региона.

На сточној пијаци у Лесковцу је, протекле седмице, изостала продаја телади и осталих категорија говеда. Кланичари са подручја подрињског региона су после одређеног периода поново откупљивали товну јунад телесне масе од 350 до 480 килограма најчешће по доминантној цени од 320 дин/кг.

Светске цене житарица у порасту, у Србији стабилно лоше

Репортери СТИПС су протекле недеље забележили раст доминантних цена обе категорије прасади, па су се грла телесне масе до 15 килограма могла пазарити за 380 дин/кг, док је код грла телесне масе од 16 до 25 килограма доминиарао износ од 370 дин/кг. Откупна цена товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма била је виша у кланицама на подручју средњебанатског региона. Доминирао је износ од 285 дин/кг. У кланицама на подручју шумадијског региона забалежен је пад откупне цене обе категорије товних свиња и крмача за клање.

Дуња скупља од шљиве, а карфиол обара рекорде по продаји на пијацама

За откупљена грла телесне масе од 80 до 120 килограма плаћали су 240 дин/кг, за грла тежине преко 120 килограма 200 дин/кг, док је за откупљене крмаче за клање требало издвојити 190 дин/кг. Обе категорије товних свиња биле су јефтиније на пијаци живе стоке у Крагујевцу, јер се продаја грла телесне масе од 80 до 120 килограма најчешће продавала по цени од 240 дин/кг, док је у категорији грла телесне масе преко 120 килограма доминирао износ од 190 дин/кг

Према извештају репортер СТИПС из Чачка у седмици за нама дошло је до раста продајне цене јагњади на сточној пијаци у овом граду пошто се продаја ове категорије оваца одвијала најчешће по цени од 420 дин/кг. На пијаци живе стоке и Смедереву, дошло је до раста цене јагњади пошто је доминирао износ од 420 дкин/кг. Продајна цена оваца била је такође виша јер је доминирао износ од 170 дин/кг. Раст откупне цене шиљежади и пад откупне цене оваца карактеристика је последњ седмице септембра у кланицама на подручју Шумадијског региона. Доминантна откупна цена шиљежади износила је 180 дин/кг, док су за откупљене овце одгајивачи најчешће добијали 150 дин/кг. Пад цене јагњади у односу на предходни период евидентиран је на пијаци живе стоке у Нишу пошто су купци за ову категорију одваца требали најчешће да издвоје 400 дин/кг.

Srodni tekstovi

Оставите коментар