Сточне пијаце Србије: Нове цене стоке широм земље

Аутор: Gdjakovic
228 посета

Нижа цена телади, телесне масе до 160 килограма, СМ расе, на пијаци живе стоке у Пироту Цене јаја, пилећег меса и млечних производа 6 Цене стоке у ЕУ 5 Репортери СТИПС из Пирота евидентирали су протекле седмице пад продајне цене телади, СМ расе, телесне масе до 160 килограма, на сточној пијаци у овом граду. Разлог је био добра понуда и слаба продаја, те је доминирао износ од 600 дин/кг. У кланицама на подручју јужнобанатског региона, дошло је до раста откупне цене товне јунади, телесне масе преко 480 килограма, у односу на претходну седмицу. Доминирао је износ од 340 дин/кг. Откупна цена крава за клање СМ расе била је нижа у седмици за нама у кланицама на подручју Подрињског региона, јер се откуп најчешће одвијао по цени од 260 дин/кг. Изостала је понуда телади, товне јунади и осталих категорија говеда на сточној пијаци у Чачку, током предпоследње седмице марта. Кланице са овог подручја откупљивале су товну јунад, телесне масе преко 480 килограма, по цени од 340 дин/кг, товне бикове, телесне масе преко 500 килограма, по цени од 350 дин/кг и краве за клање, СМ расе, по доминантној цени од 230 дин/кг. За откупљену товну јунад, телесне масе од 80 до 120 килограма, одгајивачи са подручја средњебанатског региона могли су добити 320 дин/кг.


На пијаци живе стоке у Краљеву је дошло до раста продајне цене прасади у односу на претходни период, јер је доминирао износ од 520 дин/кг. За разлику од њих нижа је била цена крмача за клање, па је доминирао износ од 160 дин/кг. Пад продајне цене прасади забележен је током треће седмице марта на сточној пијаци у Нишу. Главни разлог била је врло слаба понуда. Доминантна цена износила је 500 дин/кг. У кланицама на подручју јужнобанатског региона евидентиран је пад откупне цене пресади, телесне масе од 16 до 25 килограма и товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма, пошто је доминирао износ од 230 дин/кг. Пад откупне цене товних свиња забележен је током протекле седмице у кланицма на територији јужнобачког региона, јер се откуп грла најчешће одвијао за 230 дин/кг, а број откупљених грла био је просечан. Осим товних свиња, кланичари са овог подруја откупљивали су и прасад, телесне масе од 16 до 25 килограма, по доминантној откупној цени од 500 дин/кг, као и претходне недеље.

Ако имате житарице на продају ево цена за вас (берза и пијаце)

Откупна цена прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, била је нижа у кланицама на подручју Лознице и околних места подрињског региоана. Доминирао је износ од 540 дин/кг. И у кланицама на подручју суседног мачванског региона, такође, је дошло до пада откупне цене прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, јер је доминирао износ од 500 дин/кг. Према извештају репортера СТИПС из Лесковца продајна цена прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, била је виша у односу претходну недељу, пошто је доминирао износ од 600 дин/кг. Кланичари са подручја јабланичког региона протекле су седмице по вишим ценама откупљивали прасад, телесне масе од 16 до 25 килограма, пошто је доминирао износ од 500 дин/кг. Поред прасади, откупљивали су и товне свиње, телесне масе преко 120 килограма, по доминантној цени од 220 дин/кг. Обим откупљених грла био је просечан.

Јагњад су била скупља, протекле седмице, на пијаци живе стоке у Нишу, јер се продаја најчешће одвијала по цени од 600 дин/кг. Главни разлог била је врло слаба понуда ове категорије оваца. Скупља су у односу на претходни период била јагњад и на пијаци живе стоке у Ужицу. Промет се, у већини случајева, одвијао по цени од 520 дин/кг. На сточној пијаци у Краљеву, је дошло до раста продајне цене јаради, у односу на претходни период, па је продаја најчешче обављана по цени од 520 дин/кг Пад откупне цене јагњади и оваца евидентиран је у недељи за нама и у каланицама на подручју севернобачког региона. Доминантна откупна цена јагњади износила је 450 дин/кг, док је код оваца доминирао износ од 120 дин/кг. Откупна цена јагњади билла је нижа протекле седмице и у кланицама на подручју пиротског региона, јер се откуп обављао најчешће за 500 дин/кг. Кланичари са подруја средњебанатског региона, протеке седмице су откупљивали јагњад. Понуда је била просечна, а откупне сене су задржале прошлонедељни ниво, па је доминирао износ од 500 дин/кг. У кланицама на подручју подрињског региона евидентиран је пад цене јагњади, у поређењу са претходном недељом. Доминирао је износ од 540 дин/кг. Понуда је била добра.

Извор: СТИПС

Srodni tekstovi

Оставите коментар