СТОЧНА ПИЈАЦА: Пада цена телади, прасад и јагњад негде скупља негде јефтинија

Аутор: Gdjakovic
458 посета

Ниже откупне цене телади СМ расе телесне масе до 160 кг и товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 кг

Репортери СТИПС из Краљева евидентирали су пад цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма у седмици за нама, пошто је доминирао износ од 760 дин/кг. Поред телади забележена је понуда приплодних јуница, товних бикова, телесне мсе преко 500 килограма и краве за клање. Продајне цене ових категоријиа говеда биле су на прошлонедељном нивоу. У кланицама на подручју подунавског региона регистрован је пад откупних цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма на 500 дин/кг и товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма на 330 дин/кг. Откупна цена товне јунади телесне масе преко 480 килограма била је нижа у односу на претходну седмицу у кланицама јужнобанатског региона, пошто је доминирао износ од 320 дин/кг. Кланичари са подручја Београда и околних места по нижој су цени откупљивали Товне бикове СМ расе телесне масе преко 500 килограма у односу на другу недељу априла, пошто је доминирао износ од 345 дин/кг.

Поред њих вршен је откуп мушке телади СМ расе телесне масе до 160 килограма, најчешће по цени од 620 дин/ кг, товни бикови ХФ расе телесне масе преко 500 килограма по цени од 320 дин/ кг и краве за клање СМ расе по доминантној цени од 250 дин/кг. У кланицама на територији браничевског региона дошло је до раста откупне цене товне јунади телесна масе од 350 до 480 килограма, јер су их најчешће откупљивали по цени од 500 дин/ кг. Обим понуде био је просечан, као и број откупљених грла ове категрорије говеда.

На сточној пијаци у Пожаревцу евидентиран је раст продајне цене крава за клање, јер се продаја одвијала најчешће за 220 дин/кг уз просечну понуду. Поред њих вршен је откуп мушке телади СМ расе телесне масе до 160 килограма, најчешће по цени од 620 дин/ кг, товни бикови ХФ расе телесне масе преко 500 килограма по цени од 320 дин/ кг и краве за клање СМ расе по доминантној цени од 250 дин/кг. У кланицама на територији браничевског региона дошло је до раста откупне цене товне јунади телесна масе од 350 до 480 килограма, јер су их најчешће откупљивали по цени од 500 дин/ кг. Обим понуде био је просечан, као и број откупљених грла ове категрорије говеда. На сточној пијаци у Пожаревцу евидентиран је раст продајне цене крава за клање, јер се продаја одвијала најчешће за 220 дин/кг уз просечну понуду.

Прасад скупља у Лесковцу, а јефтинија на подручју Чачка, Краљева и Смедерева

Обе категорије прасади биле су скупље у поређењу са претходном седмицом на сточној пијаци у Лесковцу, пошто су се грла телесне масе до 15 килограма продавала по доминантној цени од 550 дин/кг. У категорији прасади од 16 до 25 килограма домнирао је износ до 530 дин/кг. У кланицама на подручју Лознице и околних места, такође је дошло до раста откупне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма, пошто је доминирао износ од 450 дин/кг. Репортери СТИПС су забележили пад цене прасади телесне масе до 15 килограма на сточној пијаци у Чачку у односу на претходну седмицу. Најчешће су се могла пазарити за 500 дин/кг. У кланицама на подручју моравичког региона је изостала понуда прасади и осталих категорија свиња. Прасад телесне масе од 16 до 25 килограма била су јефтниња у седмици за нама на сточној пијаци у Краљеву. Доминирао је износ од 400 дин/кг. Понуда грла је била уобичајена за предпразнични период. Кланичари са подручја рашког региона, такође, су по нижим откупним ценама вршили откуп јагњади, јер је доминирао износ од 400 дин/кг. У кланицама на подручју подунавског региона дошло је до пада откупних цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма на 350 дин/кг и товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма на 240 дин/кг. За разлику од њих виша је била откупна цена товних свиња телесне масе преко 120 килограма, пошто је доминирао износ од 210 дин/кг.

Продајна и откупна цена јагњади варирала од места до места у зависности од понуде грла

На пијаци живе стоке у Лозници је забележена продаја двадесетак јагњади. Доминантна цена ове категорије оваца достигла је износ од 450 диин/к, што указује на раст цене. У кланицама на овом подручју, такође, је дошло до раста откупне цене јагњади на 450 дин/кг. Кланичари са подручја Браничевског региона су подигли откупне цене оваца у односу на претходни период, пошто се откуп најчешће одвијао за 220 дин/кг На сточној пијаци у Краљеву је забележен раст цена јаради на 390 дин/кг и овнова за приплод на непуних 30.000 динара по грлу. За разлику од њих нижа је била продајна цена јагњади, пошто су се најчешће могла пазарити за 400 дин/кг, уз просечан обим понуде и тражње. У кланицама на подручју рашког региона, такође, је забележен пад откупне цене јагњади на 400 дин/кг.

Пад откупне цене јагњади догодио се и у кланицама на подручју пиротског региона у периоду од 17. до 23. априла. Одкуп се најчешће одвијао по цени од 400 дин/кг. У кланицама на подручју Смедерева и околних места забележен је пад откупних цена јагњади и шиљежади, а раст откупне цене оваца у поређењу са претходном седмицом. За откупљену јагњад одгајивачи су добијали 350 дин/кг, за шиљежад 250 дин/кг, док је откупна цена оваца износила 170 дин/кг. У кланицама на подручју Смедерева и околних места забележен је пад откупних цена јагњади и шиљежади, а раст откупне цене оваца у поређењу са претходном седмицом. За откупљену јагњад одгајивачи су добијали 350 дин/кг, за шиљежад 250 дин/кг, док је доминантна откупна цена оваца износила 170 дин/ кг. Изостао је откуп јаради И осталих категорија оваца и коза.

Извор: СТИПС

Srodni tekstovi

Оставите коментар