Сточари огорчени – Имлек и Сомболед снизили цене сировог млека

Аутор: Gdjakovic
747 посета

Шта се десило па је време да сирово млеко појефтини? Свако ће рећи да је све поскупело па је за очекивати да и сирово млеко буде скупље. Ипак тако не мисле очигледно ни  у ИМЛЕКУ а ни у СОМБОЛЕД-у.

Компанија Имлек није до данас одговорила на наша питања у вези са увозом и дистрибуцијом млека из Пољске a такође ни надлежна Министарства. Међутим, компанија Имлек уредно је доставила пољопривредницима нове, ниже цене откупа млека као и СМС поруке у којим обавештава пољопривреднике да од 16.01.2023. године свако ко буде имао ниво афлатоксина већи од 0.250 биће искључен из откупа сировог млека.  Пољопривредници са овим вероватно не би имали проблема да те анализе не спроводи сама компанија а не независна лабораторија као свуда у свету где се зна ко и како може да спроводи анализе млека те да их и тумачи. Државна лабораторија у Батајници и даље није место контроле млека како би пољопривредници могли да добију поуздане податке о квалитету млека. Коме је то у интересу просудите сами.

Ово је порука коју је ИМЛЕК послао кооперантима.

Поред ове поруке, непријатно изненађење су и цене откупа које ИМЛЕК даје појединим пољопривредницима. Цене се толико разликују да ни сами пољопривредници не могу да поверују и утврде о чему се ради.

У чему је разлика између рецимо домаћинства из Мионице који има цену 70 динара и оног које рецимо у Младеновцу има 65 није могуђе сазнати.  Ако се цене гледају у односу на квалитет ко је тај ко је меродаван и непристрасан у целом ланцу.

Нису боље прошли ни они који су сарадници млекаре СОМБОЛЕД која је власништво ДУКАТ-a. Тако је једно газдинство из околине Сомбора (редакција има сва документа као доказ) добило да за октобарску испоруку млека, а реч је о преко 5000 литара свежег млека, цена буде 54,03 динара по литри млека плус ПДВ док са за испоруку  у децембру за количину преко 6000 литара млека добијају свега 47,01 динара плус ПДВ. Дакле, млекара СОМБОЛЕД смањила је овој фарми цену сировог млека за 7 динара, уз најаву даљег смањења.

Такође, смањена је цена млека са фарми из околине Младеновца и Аранђеловца, које сараћују са компанијом Имлек, за сада за три динара уз најаву даљег смањења цене млека које је иначе у екстра класи.

Распитали смо се о ценама код других купаца сировог млека односно млекара и добили инфорамцију од једног домаћина из Горњег Милановца да он добија за литар млека 63 динара а откуп ради млекара Meggle, домађин из Мерошине од млекаре Златибор добија 72 динара.  Дакле, све у свему како се коме заломи, а углавним се заломи на сточарима са ким год радили и колико год намузли. Отуда не чуди пад сточног фонда из године у годину.

Подсећамо вас да смо ових дана писали о томе да Имлек на тржиште пласира и млеко МОЈА КРАВИЦА са 3,2% млечне масти а које је увезено из Пољске. Да ли је све то коинциденција или намера можемо само да нагађамо али цене сировог млека су у паду. На рафовима у продавницама или мирују или су у линији раста а где ће се зауставити видећемо.

Док цене сировог млека падају увоз млека и млечних производа незадрживо расте. За 11 месеци прошле године на увоз млека дали смо преко 166 милиона евра. Субвенције за пољопривреднике и даље касне а многи су забринути и планирају да гасе фарме.

Да ли ће се то догодити врло брзо ћемо видети. Да нам добра времена не долазе када је у питању млеко најављују и познаваоци светских прилика који тврде да у Европи на јесен неће бити довољно млека. Ко ће тада увозити млеко из Пољске и да ли ће нам га продати као и по којој цени? Живи били па видели!

       Нормативи млека за добијање одређених млечних производа (Извор РЗС)

  Нормативи млека
 1. 1 кг сира 5-10 л
 2. 1,6 кг сира и 0,25 кг кајмака или 0,25 кг кајмака анд око 9 л обраног млека 10 л
 3.* 1кг маслаца 22.5кг
 4.* 1кг павлаке 0.263кг*садржај млечне масти у павлаци (20%)
 5. 1 л ферментисаног млека 1 л

*Уредба (ЕЗ) бр.  595/2004 од 30. марта 2004.

За превођење запремине у масу млека примењује се следећа једнакост:  1 ℓ млека = 1.03 кг млека.

Ко би требало да ради контроле млека и зашто?

Одговор се може наћи на сајту http://www.dnrl.minpolj.gov.rs/lat/o_nama/o_nama.html

Најзанимљивији део је следећи:

У оквиру Дирекције за националне референтне лабораторије завршено је набавка најсавременије опреме за опремање лабораторије за испитивање млека. Извршене су адаптације објекта и просторија. Опрема је испоручена и инсталирана. Опремлјена су оделјења за испитивање квалитета млека, афлатоксина у млеку и храни, присуства бактерија и вируса у храни и друга испитивања. Извршена је набавка специјализованих расхладних возила за прикуплјање узорака и набавка информационог система за управлјање анализама. У техничком и материјалном смислу, лабораторија је опремлјена за рад. Суштински, на месечном нивоу могуће је прегледати млеко свих произвођача млека који ставлјају своје млеко у откуп. Интензивно се ради на решавању питања неопходних кадрова за рад у лабораторији.

До уласка у ЕУ, Србија ће морати у потпуности да усагласи законску регулативу по питању увођења високих стандарда контроле квалитета у сектору прехрамбене индустрије, а у оквиру ње, производњу и прераду млека. Захтеви за производњом здравствено безбедне хране, где припада и сирово млеко, предвиђају управо успоставлјање система независне контроле сировог млека. Позитивна искуства многих земалја су показала апсолутну оправданост и неопходност постојања оваквих лабораторија и потребу да ову улогу преузме и води управо држава. Апсолутни императив је да лабораторија за испитивање млека мора да буде потпуно независна у свом раду и контролисана исклјучиво и једино од стране надлежних државних органа.

Неопходност оснивања и пуштања у рад лабораторије огледа се пре свега у потреби да се произвођачима сировог млека обезбедила поуздана и независна контрола квалитета млека, која ће бити основ за обрачун цене сировог млека и гаранција безбедности млека као основне животне намирнице. Транспарентан, независтан и компетентан рад лабораторије за испитивање млека, формира потпуно објективну и непристрасну слику о квалитету произведеног млека. Опремањем и пуштањем у рад лабораторије за испитивање млека истовремено се испуњавају обавезе у погледу безбедности хране, односно захтеви у погледу посебних услова хигијене млека (услов за ставлјање млека у промет, извоз, извоз у ЕУ и др.).

Постоје три основна разлога због којих је потребно опремити и пустити у рад Националну лабораторију за испитивање квалитета млека:

  1. Испитивање квалитета млека ради провере хигијенске исправности млека за исхрану становништва

Овај аспект испитивања млека утврђен је прописима који регулишу хигијенску исправност хране анималног порекла и обавезан је захтев за ставлјање млека у промет. Такође део је обавезе усаглашавања нашег законодавства са европским прописом Регулативом 853/2004: посебни прописи из области хигијене хране анималног порекла, преговарачко поглавлје 12.

  1. Испитивање квалитета млека ради обезбеђивања фер услова за формирање цене сировог млека и плаћање субвенција произвођачима (фармерима) на основу стварно постигнутог квалитета млека

Неопходност оснивања и пуштања у рад лабораторије за млеко огледа се и у потреби да се произвођачима сировог млека обезбедила поуздана и независна контрола квалитета млека, која ће бити основ за обрачун цене сировог млека.

Транспарентан, независтан и компетентан рад лабораторије за испитивање млека, формира потпуно објективну и непристрасну слику о квалитету произведеног млека. Успоставлјањем независне државне лабораторије, осигурава се непристрасност и објективност у процени квалитета и промоцији квалитета путем субвенција. Државна лабораторија послује независно и може бити контролисана само од стране државе. Такође, државна лабораторија, с обзиром да је под контролом државе, формира економске цене анализе млека које су промотивне, социјално одговорне и нису у функцији стицања профита.

  1. 3) Испитивање квалитета млека ради праћења производних особина млечних говеда и селекције стоке

Програм праћења производних особина и селекције млечних говеда је успоставлјен ради подстицања фармера да партиципирају у програмима матичења млечних говеда. Овај сегмент није обухваћен европским прописима и није део процеса обавезног усклађивања нашег законодавства. У ЕУ учешће фармера у програмима матичења приплодне стоке је засновано на принципу доброволјности и одвија се без директног уплитања државе.

 

Srodni tekstovi

12 коментари

Dragon 13. јануар 2023. - 19:31

Dogovorili se Rvati i Poljaci da unište našu proizvodnju a dao bog naše prodane duše im pomažu.

Одговори
Nenad 13. јануар 2023. - 19:54

Lupetate Samo…. Ko da vam napravi Taj sir I kajmak bre…. Za minimalac da se radi a vi sa jednom kravom I premiju trazite od drzave SRAM da vas je…. Neka cveta uvoz Nas kad za drugo I neznas …. Treba sva Sela zatvoriti I stoku konfiskovati sve poklati I resiti problem jednom za svagda. P.S. sve I’m se mali I Samo hoce Jos I Jos a kad treba da se stanes uz drzavnu prvo begaju seljaci I izgovor I’m je da hrane narodu a ustvari pljackaju svakog pojedinca kroz proteste I traznju vecih Cena za koje nemaju ama bas nikakvog osnova.

Одговори
Zelimir 15. јануар 2023. - 08:24

Nenade, meni deluje da vi lupetate ili da nemate pojma o cemu pricate. Sve normalne nezavisne drzave se trude da imaju svoju hranu i energente da tamo neko nebi mogao da ih ulovljava. Zbog toga smo i uspeli da prezivimo sankcije bez gladi.
Nekoliko pitanja za vas:
1) Da li ste ikad ziveli od svog rada na poljoprivedi pa da dajete takve izjave? Ako niste odite mesec dana na selo i radite sa jednim poljoprivrednikom 1 mesec.
2) Ako kompanije snizuju otkupnu cenu, zasto onda ne snizuju i prodajnu cenu?
3) Gde ode ta razlika izmedju otkupne cene i prodajne cene 64din/lit do 150din/lit? Zasto se ne bunite onda protiv korporacija?
4) Da li znate ko je postao vlasnik Imleka? Ako vam je promaklo, postao je Sorosov investicioni fond, a kome su oni doneli dobro osim sebi.

Одговори
Dragisa 14. јануар 2023. - 05:39

Imlek je zlo oni su unistili srpsko Stocarstvo banda lopova i prevaranata monopolisti koje stiti drzava trovaci nase dece prodaju sve i svssta.

Одговори
Vlada Kovačević 14. јануар 2023. - 13:11

NapreDNO, nema šta!
Plan uništavanja srpskog stočarstva i poljoprivrede sa svim pratećim elementima se nastavlja u režiji pljačkaške ekipe SNS-a!
Zna se ko lobira za uvoz mleka,umesto našeg,zna se ko dobija debele pare iz inostranstva za to,pa ih onda dele ovi grabežljivi strućnjaci iz ministarstva sa isto tako grabežljivim stranački podobnim vlasnicima Imleka i sličnih!

Одговори
Lrn 14. јануар 2023. - 09:34

Državne službe detaljno da ispitaju pojedine“sveže“proizvode. Pretpostavljam da se većina njih pravi od mleka u prahu iz uvoza . To je bagatelno iz razloga jer se nesme koristiti nigde u EU. Lično sam se uverio da njihovo „sveže“ mleko može da bude 15 dana na 30 stepeni ! Sa svežim se dešava i to da se pokvari (u roku i na 3 stepena ),a ne prokisne već smrdi na crkotinu… ? Šta nam se uvaljuje saznaće buduća pokolenja.

Одговори
Vlada Kovačević 14. јануар 2023. - 13:11

NapreDNO, nema šta!
Plan uništavanja srpskog stočarstva i poljoprivrede sa svim pratećim elementima se nastavlja u režiji pljačkaške ekipe SNS-a!
Zna se ko lobira za uvoz mleka,umesto našeg,zna se ko dobija debele pare iz inostranstva za to,pa ih onda dele ovi grabežljivi strućnjaci iz ministarstva sa isto tako grabežljivim stranački podobnim vlasnicima Imleka i sličnih!

Одговори
Zoran 14. јануар 2023. - 11:14

Nenad je očigledno strani plaćenik kada toliko lupeta.Pa, bez sela koje sve ove godine održava socijalni mir mnogi bi pomrli od gladi, osim naravno Nenada i njemu slični, koji su na jaslama stranih plaćenika.
ŽIVELO SELO, SELJAK SAM I TIM SE DIČIM!!!
Dole strani plaćenici i izdajnici!!!!!!

Одговори
Boban 14. јануар 2023. - 14:11

Hrvati su vlasnici Somboleda, Englezi Imleka.
Sta ste Vi ocekivali od njih? To su nasi prirodni neprijatelji. Ko je njima to prodao? Zasto nisu ostali u vlasnistvu drzave?

Одговори
Majs 14. јануар 2023. - 23:02

Ko se tu igra sa kim nije mi jasno, ali da cene litra imlekovog mleka Kravice budu tolike u prodavnicama,nebulozno je.Običan narod ne može da plaća toliko mleko, a gde su druge stvari za život??? Ako je cena otkupa pala onda je dobro samo ako padnu cene i u rafovima za običan narod. U suprotnom koga je briga ako se mleko uvozi a tom uvoznom mleku cena bude pristojna??? To narodu a prvoj meni odgovara.

Одговори
zele 15. јануар 2023. - 08:33

Uvoz po nizm cenama ce vam odgovarati do prve krize. Cim dodje prva kriza uvozni proizvodi ce biti skuplji 10 puta ili ih u opste nece ni biti. Setite se korone i tog vremena, svaka drzava je gledala sebe…
Kriticno je za nezavisnost svake drzave da ima proizvodnju hrane i da ima energente da bi mogla biti nezavisna.

Одговори
Sasa 15. јануар 2023. - 10:40

Treba biti realan sa cenama sirovog mleka imamo proizvodjace mleka u okruzenju,pogledati njihove cene kostanja proizvodnje i cene sirovog mleka.
Moramo se i mi kretati u tim okvirima,u koliko se proizvodjacima u evropskim zemljama isplati da proizvedu mleko po tim cenama verovatno bi trebalo i nama.
U suprotnom videti sta treba menjati ili korigovati a ne samo izlaziti sa nerealnim zeljama jel na kraju treba neko da preradi,proda i na kraju plati proizvod i sirovo mleko.
To je ipak ceo krug u kome svaka karika u lancu treba biti realno zadovoljna.

Одговори

Оставите коментар