Сточари могу да одахну: Велики обрт на тржишту житарица

Аутор: draganadpetrovic
558 посета

Након периода изузетно високих цена ратарских производа на светским берзама и код нас, дошло је до „хлађења“ тржишта. Цене падају, на шта могу да одахну сточари. О томе, али и расположивим фондовима за инвестиције наших пољопривредника, са агроекономским аналитичарем Жарком Галетином разговарао је за РНС Стеван Давидовић.
„Мај месец је био месец велких обрта, а запамтићемо га по томе што су поред пшенице, две најзначајније ратарске културе имале ценовне максимуме, и то на глобалном нивоу“ рекао је Галетин.
Цена соје је износила око 85 динара по килограму, што је апсолутни максимум, затим кукуруза са 27 динара што је такође ценовни максимум, и цене пшенице и сунцокрета које је биле нешто испод ових нивоа. „Као да нам се ценовно поновила 2012 година за коју смо мислили да се неће скоро десити“ додао је Галетин.

Илустрација: У мају дошло до хлађења тржишта

Узроци су највише ковид криза али и мношто тржишних и ван тржишних разлога. На пад цена у другом делу маја је утицало неколико ствари.

„Једна је најава изласка из кризе тј. повратак великих играча а то су финасијски фондови, затим деловање закона понуде (смањена) и тражње, те је за очекивати стабилизација тржишта те затим и пад цена“ рекао је саговорник.

Терминско тржиште је и даље веома активно па стручњаци верују да ће цене примарних ратарских производа имати добру цену. Ово је нешто што би могло да улије неку наду нашим товљачима, каже Галетин.

Илустрација: Пада и цена соје

Недавним позивом за субвенције Министарства пољопривреде (аранжман са СБ) тј. кредит назван 50-40-10, (50 одсто бесповратна средства, 40 кредит, и 10 одсто сопствено учешће) обухваћени су мањи пољопривредници у висини од 20 до 50 хиљада евара, који нису препознати у ИПАРД-у.

Извор: http://rtv.rs/sr_ci/ekonomija/finansije/hladjenje-trzista-cene-padaju-(audio)_1243342.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар