Стигле прве понуде за откуп пшенице и јечма, благо речено безобразно!

Аутор: Gdjakovic
568 посета

Ратарима велика фирма за откуп житарица нуди 20 динара за килограм жита, а прошле године цена је била 35

Један велики откупљивач у Србији изашао је са непристојно ниском терминском ценом пшенице новог рода, упозорио је Вукашин Баћина, представник Удружења пољопривредника из Баната. Он је за „Политику” рекао да постоји велика опасност да ће и други покушати да се држе те цене, што се догодило и прошле године а због чега су ратари такође реаговали.

– Једна од великих фирми за откуп житарица за пшеницу новог рода нуди 20 динара за килограм и 17 за јечам. Прошле године цена је била 35 динара за жито и 38 за јечам. Значи преполовили су све и ту може бити проблема – рекао је он.

Нагласио је да ће то удружење у наредном периоду поново тражити састанак с министарком пољопривреде Јеленом Танасковић како би се на време кренуло у изналажење решења око откупне цене пшенице рода 2023. година. Надају се како ће, уз помоћ министарства, бити формирана коректна откупну цена жита од 42 динара по килограму.

Млада пшеница

– Нећемо дозволити лажним пољопривредницима који раде код газда и у јавном сектору да лобирају за своје газде ниске откупне цене ратарских пољопривредних производа – казао је Баћина.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић, током представљања предлога измена Закона о подстицајима у аграру, изјавила је да Србија има вишка пшенице и да је њена цена пала на 23 динара по килограму, као и да је Републичка дирекција за робне резерве ушла у откуп жита од малих пољопривредника по цени од 28 динара. Нагласила је да је то помоћ државе која реагује у датом тренутку.

Упитан како се догодило да су велике количине жита остале на лагеру и да ли се тренутно тргује житом, Баћина је одговорио да је било одређеног застоја, али да продаја полако креће.

– Пшеницу на залихама имају махом већи пољопривредници. Мали и средњи, као што сам ја, дали су пшеницу за раздужење по цени од 35 динара за килограм, и то на сам дан жетве. Нама пшеница није остала, раздужили смо је за репроматеријал и била је срећа што смо то успели – казао је наш саговорник. Додао је да уз дужно поштовање, не разуме колеге пољопривреднике који нису продали своје жито, а могли су зимус и по цени од 45 динара.

– Сами су себе довели у такав положај и нико им није крив. Имате ситуацију да је први пут тако висока цена и чекате још. Шта, да буде 100 динара? Сада се закувало с украјинским житом и много фактора утиче на цену – навео је наш саговорник.

Према његовим речима, ако цена пшенице ове године на дан жетве не буде 42 динара ратари неће успети да раздуже репроматеријал који су узели и то би могао да буде велики проблем.

– Иза нас је сушна година због чега смо у дебелом минусу – казао је Баћина.

Извор: Ивана Алибуновић

https://www.politika.rs/scc/clanak/549034/Nepristojno-niska-ponuda-za-psenicu-novog-roda

Srodni tekstovi

3 коментари

Kiza 21. април 2023. - 18:39

Pa ti nemoj da ga prodas ti ga čuvaj pa zaradi više kad mu cena bude odgovarajuća,ako bude. Šta bi ti hteo prosle godine ste enorno zaradili na žitu onda se nisi busao kako je to previse i nisi se pitao kako će sirotinja da kupi hleb. Samo da je tebi i takvima dobro nemoj da se bavis poljoprivredom ako ti ne odgovara trziste i cene bavi se drugim poslom vise mi je pun kufer bahatih glupaka koji su se obogatili uzimajući u zakup državnu zemlju i stalno nesto protestvujući. Pa oni su najbogatiji deo našeg drustva vidite u kakvim kućama žive koja kola teraju koliko stanova i mehanizacije su kupili i uvek im nešto fali.

Одговори
Milan 21. април 2023. - 22:02

O cemu vi pričate? Ovo i slepac vidi da je pljacka poljoprivrednika u toku ovo je sramota kad se digne kuka i motika onda ce goreti skupstina i ceo Beograd. Kao i taj Bacina koga gurate u svakoj prici da pokriva vase pljacke i prica u ime poljoprivrednika koji je licemer i prevarant a najmanje poljoprivrednik i nije uopste kompetentan da komentarise muke i probleme u selu jer je prodana dusa

Одговори
Лома 23. април 2023. - 19:52

Нека га сеју сами ако има будала само напред у сетву са губицима.

Одговори

Оставите коментар