Стање и прогноза за тржиште сунцокрета

Аутор: Gdjakovic
470 посета
  • Производња: Према подацима Републичког завода за статистику, у 2022. години пожњевена површина под сунцокретом износила је 251.155 ha, за 18% већа од површине из 2021. године. Забележена је производња од 6459 t, за 6% већа од оне из претходне године. Просечан принос је био под утицајем суше мањи за 10% и износио је 2,562 t/ha, испод вишегодишњег просека.
  • Повољни временски услови су погодни за припрему парцела за предстојећу сетву, залихе влаге у земљишту су добре захваљујући падавинама током јесени и зиме, што ће бити од великог значаја у првим месецима по сетви. (Републички хидрометеоролошки завод)
  • Прерада: Производња сунцокрета у 2022. години ће обезбедити довољне количине зрна за прераду и извоз. (Прилог 1) Очекује се производња приближно 000 t сунцокретовог уља, као и сачме, од чега би за извоз било расположиво најмање 150.000 t уља и 100.000 t сунцокретове сачме. (Прилози 2. и 3)

Шта сејати овог пролећа: Од чега ће зависити приноси али и цена?

Тржиште:

 Домаће: Растући тренд откупних цена сунцоркета, који траје од почетка пандемије, у оштријој мери се наставио под утицајем украјинске кризе, што је погодовало произвођачима, упркос умањеним приносима због суше. Током календарске године, најнижа откупна цена за зрно сунцокрета, према подацима РЗС, била је у марту 2022. године и износила је 53,20 дин/kg, да би у априлу имала скок на 63,57 дин/kg, за читавих 19,5%. Највиша откупна цена је била у јуну месецу од 67,64 дин/kg. У септембру је забележена трговина зрном сунцокрета на „Продуктној берзи“ у Новом Саду по пондерисаној цени од  66,17 дин/kg без ПДВ, што је за 11,21% више него у истом месецу 2021. године када је цена износила 59,50 дин/kg без ПДВ. Малопродајна цена сунцокретовог уља је имала узлазни тренд, иако ја била ограничена, са изменама које су уважавале утицај на снабдевеност тржишта овом важном намирницом, али и утицај на инфлацију. Према званичним подацима РЗС, у јануару 2022. године је малопродајна цена рафинисаног јестивог уља сунцокрета износила 196,87 дин/l, док је у децембру износила 10,9% више – 218,33 дин/l. Супротно, цене сунцокретовог уља на међународном тржишту су у паду, под утицајем веће понуде из црноморског басена (Прилог 4).

Да ли је реално да је оволико зарада на ораху?

  • Светско: Како се наводи у извештају USDA, процењена светска производња сунцокрета у тржишној 2022/23 години ће бити мања за 12% (50 милиона тона) од оне из претходне године. Ратно стање у региону који је највећи произвођач, прерађивач и извозник сунцокрета и сунцокретовог уља у овој години показује своје директне последице (Прилог 5). Русија је преузела примат у производњи, како сунцокрета, тако и сунцокретовог уља од Украјине (Прилог 6). За разлику од сунцокрета, прогнозе производње сунцокретовог уља у свету говоре о повећању, за 3,7%, због високих прелазних залиха зрна. Највеће количине уља ће извести Русија – надоместиће мање расположиве количине из Украјине. Очекују се стабилне количине залиха у светским оквирима.

Процурела информација када ће се укинути пестициди и то трајно!

Актуелно:

  • Компаније „Bayer Group“ из Немачке, „Syngenta Agrochemical Corporation“ из Швајцарске и „Nuseed Seed Company“ из САД обуставиле су испоруке семенског сунцокрета у Русију, како наводи Izvestijа. Као разлог се наводи ограничење од стране Русије, док руска страна наводи да се одлука о обустављању увоза односила само на пошиљку једног произвођача и да је довела до претераних реакција других компанија. Наиме, радило се о откривању сиве пегавости, због чега је обустављена испорука, као превентива ширењу овог гљивичног обољења на усеве. Министарство пољопривреде Руске Федерације тврди да ови догађаји неће угрозити сетву сунцокрета код највећег светског произвођача ове уљарице.
  • Јесења сетва озимих 2022. године и садашња сетва јарих култура у Украјини дају основ за прве опрезне прогнозе за жетву 2023. године, саопштава Министарство аграрне политике Украјине. За разлику од житарица које се сматрају недовољно исплативе, очекује се повећање засејаних површина под главним врстама уљарица, и то под сунцокретом – 5,641 милиона хектара (за 476 хиљада хектара), уљаном репицом – 1,374 милиона хектара (за 110 хиљада хектара) и сојом 1,841 милион хектара (за 334 хиљада хектара). Предвиђа се да ће род сунцокрета износити око 11,5 милиона тона. Треба напоменути да су ове прогнозе бруто жетве прелиминарне и да ће се током године прилагођавати у зависности од околности, пре свега временских.

Прилог 1. Оријентациони биланс сунцокрета (Економска година: октобар текуће – септембар наредне године)

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар