Српски представници на форуму у Солуну

Аутор: dzonioff
222 посета

Представници више од 80 српских и преко 150 грчких предузећа из Атине и Солуна окупиће се на Бизнис форуму Србија – Грчка, који ће бити одржан у Солуну, како би размотрили потенцијалну пословну сарадњу различитим привредним секторима.
Привредници двеју земаља сагледаће могућности за јачање сарадње у сектору енергетике, прехрамбене индустрије и пољопривреде, туризму, као и у области некретнина, информативно-комуникационих технологија и индустрији фармацеутских производа.

Форум се одржава у организацији Одељења за економске и трговинске послове Грчке амбасаде у Београду,у сарадњи са Грчко-српском комором и јавним предузећем Ентерприсе Грееце, које је у надлежности грчког министарства економије, и задужено је за руковођење међународним пословима Грчке.


У оквиру Форума ће бити одржано више од 250 Б2Б састанака између грчких и српских привредника након конференцијског дела, кроз које ће бити реализовати важни споразуми и трансакције између Срба и Грка.

Како најављују организатори, на Бизнис форуму ће говорити Георге Катругалос, заменик министра спољних послова Грчке надлежан за европске и међународне економске односе, Сократис Фамелос, заменик министра енергетике, Стергиос Питсиорлас, заменик министра привреде задужен за инвестиције, као и Атанасиос Савакис, председник федерације индустрија северне Грчке.

Учесницима ће се обратити и Саша Стојановић, помоћник министра грађевинарства, саобраћај и инфраструктуре Србије, Сања Данковић-Степановић, члан Преговарачког тима за преговоре о приступању Србије Европској унији, а очекује се и потврда учешћа министра инфраструктуре, саобраћаја и мрежа Грчке, Кристоса Спиртзиса, као и министарке за послове северне Грчке, Марије Царућа.

На форуму ће говорити и председник Грчко-српске коморе, Симеон Цомокос, као и представници локалних комора и других организација.

Упркос недавној продаји три грчке банке, грчке инвестиције у Србији су и даље на веома високом нивоу. Грађани Србије у великој мери подржавају приходе грчког туризма сваке године, иако је трговина између две земље и даље изузетно ниска имајући у виду традиционално добре друштвено-политичке односе.

Према подацима Републичког завода за статистику Србије, укупна спољнотрговинска робна размена са Грчком износила је у 2017. години 448,5 милиона евра.

Укупан српски робни извоз у ту земљу износио је 162,1 милион евра, што Грчку сврстава на 23. место на листи земаља у које највише извозимо, са учешћем од 1,1 одсто у укупном извозу.

Србија је, с друге стране, прошле године из Грчке увезла робу у вредности од 286,4 милиона евра, при чему се Грчка нашла на 19. месту на листи земаља из којих највише увозимо, са учешћем од 1,5 процената у укупном увозу Србије. Покривеност увоза извозом била је 56,6 посто.

Очекује се да ће предстојећи пословни форум створити нови економски и пословни импулс између две земље. У плану је и одржавање другог пословног форума ове врсте у Атини за неколико месеци, а сличан скуп српских и грчких привредника биће организован наредне године у Београду.

извор : http://www.rtv.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар