СРБИЈА: Кланичне цене и са сточних пијаца + цене хране за животиње

Аутор: Gdjakovic
528 посета

ГОВЕДАРСТВО
Протекле је седмице евидентиран раст откупне цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма и пад откупне цене крава за клање у кланицама на подручју златиборског региона. Откупљену телад плаћали су 570 дин/ кг, а краве за клање 220 дин/кг. Такође је забележен раст цене бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма на сточној пијаци у Ужицу. Доминирао је износ од 350 дин/кг.

Раст продајних цена товне јунади телесне масе од 350 до 480 килограма евидентиран је током последње седмице марта у кланицама на подручју зајечарског региона. Доминантна цена товне јунади износила је 355 дин/кг, а крава за клање 230 дин/кг. Према извештају репортера СТИПС из Шапца у кланицама на подручју овог града и околних места нижа је била откупна цена товне јунади телесне масе преко 480 килограма, пошто је доминирао износ од 330 дин/кг. Кланичари са подручја средњебанатског региона по вишим су ценама у односу на претходни период откупљивале товну јунад телесне масе преко 480 килограма. Доминирао је износ од 350 дин/кг. Број грла у понуди и откупљених грла били су добри.

СВИЊАРСТВО
Прасад су се најчешће могла пазарити по цени од 430 дин/кг на пијаци живе стоке у Нишу, што указује на раст цене у односу на претходни период. Доминантна откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма била је виша у односу на претходни период у кланицама на подручју јбланичког региона, пошто је доминирао износ од 420 дин/кг.

Добра понуда свиња

Понуда је била добра, а број продатих грла задовољавајући. На сточној пијаци у Лесковцу могли су се пазарити прасад телесне масе од 16 до 25 килограма и товне свиње телесне масе од 16 до 25 килограма. На сточној пијаци у Чачку је у седмици за нама забележен пад продајне цене прасади телесне масе до 15 килограма на 400 дин/кг. Обим понуде и продатих грла били су на прошлонедељном нивоу. Откупна цена товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма била је нижа у односу на претходну седмицу у кланицама на подручју јужнобанатског региона, пошто је доминирао износ од 230 дин/кг.

ОВЧАРСТВО
У кланицама на подручју нишавског региона евидентиран је раст откупне цене јагњади, пошто је достигнут ниво од 400 дин/ кг. У периоду од 27. марта до 2. априла дошло је до раста цена јагњади на пијаци живе стоке у Чачку. Доминирао је износ од 380 дин/кг. На пијаци живе стоке у Краљеву евидентиран је раст продајних цена јаради и оваца у односу на претходни период. За јарад су купци требали да издвоје 380 дин/кг, а за овце 160 дин/кг. Према извештају репортера СТИПС из Пожаревца у кланицама на подручју овог града и околних места забележен је раст откупне цене шиљежади на доминантних 250 дин/кг уз просечну понуду и обим откупа. Протекле је седмице била нижа откупна цена јагњади у кланицама на подручју Шапца и околних места, јер је доминирао износ од 380 дин/кг. Пад откупне цене јагњади забележен је и у кланицама на подручју пиротског региона, пошто је доминирао износ од 350 дин/кг.

Цене житарица и сточне хране

Понуда кукуруза варирала је од места до места, али је и даље слабија у односу на претходне године у овом периоду. Настављен је тренд слабе понуде пшенице и осталих пољопривредних производа укључених у припрему квалитетне сточне хране. Доминантна цена кукуруза је на пијацама у Србији протеклог месеца износила 40 дин/кг, као и током фебруара. У силосима се цена кукуруза кретала у интервалу од 24 до 35 дин/кг. За пшеницу је током марта на пијацама требало најчешће издвојити 40 дин/ кг. У силосима је током марта цена варирала од 22 до 37 дин/кг. Настављен је тренд слабе понуде сточног јечма на пијацама укљученим у пројекат СТИПС. Промет ове житарице одвијао се на четири пијаце. Цена је мировала, јер се промет најчешће одвијао у износу од 42 до 47 дин/кг. У силосима је цена варирала од 25 до 33 дин/кг, што указује на пад у односу на претходни месец. Сточно брашно се протеклог месеца могло пазарити на четири продајна места, а цена је варирала од 32 до 34 дин/кг. Што се силоса тиче сточно брашно се могло пазарити једино на подручју Лознице по доминантној цени од 32 дин/кг, У малопродајним објектима је цена овог хранива варирала од 35 до 47 дин/кг. Сојина сачма могла се протеклог месеца пазарити у малопродајним објектима на подручју десет градова по цени која је варирала од 98 до 126 дин/кг. Соја у зрну се током протеклог месеца могла пазарити на пијаци у Лозници, а доминантна цена износила је 80 дин/кг. У силосима је продајна цена сојиног зрна варирала од 65 до 72 дин/кг. Продаја луцеркиног брашна се протеклог месеца одвијала у малопродајним објектима на подручју Чачка и Сомбора по доминантној цени од 50 дин/кг. Цена сунцокретове сачме је током марта у малопродајним објектима на подручју десет градова Србије варирала у интервалу од 50 до 67 дин/кг, али је доминирао износ од 65 дин/кг. Настављен је тренд слабе понуде луцеркиног сена, како на газдинствима, тако и на пијацама укљученим у СТИПС. У погледу цена можемо рећи да је варирала од 23 до 40 дин/кг у зависности од кавалитета прозвода. То указује на раст цене у односу на претходни месец.

Srodni tekstovi

Оставите коментар