Срамотно: Јаја опасна по здравље на снижењу у Аману

Аутор: draganadpetrovic
468 посета

МЕГАМАРКЕТ „Аман“ продаје јаја која не смеју да се нађу у промету, јер могу да буду опасна по здравље и да изазову салмонелу.Редакцији „Потрошачке корпе“ грађани су јавили шта су видели у фрижидеру, а наши репортери су се уверили да се у понуди тог трговинског ланца налази ова намирница која није безбедна за употребу. Најопасније је што су јаја запрљана фекалијама.

Мада је то највећи проблем, није и једини. Осим тога, ова намирница нема ниједну ознаку која је у складу са важећим прописима за њено декларисање, али се зато крупним бројевима оглашава да се продају по 46 одсто сниженој цени. Тако, уместо за 12,99 потрошачи на попусту могу да купе једно небезбедно јаје за 6,99 динара.Фотографију и све податке смо доставили „Аману“, али из те компаније никакав одговор нисмо добили. У Управи за ветерину кажу за наш лист да овако запрљана и недекларисана јаја не могу да се продају ни на пијаци нити у маркетима. Уколико би их инспекција затекла приликом контроле, како наводе, био би забрањен њихов промет и покренут поступак пред надлежним трговинским и прекршајним судом.

Илустрација: Прљава и необележена јаја не треба куповати/Фото: Pixabay

Зоран Рашић из Ветеринарског специјалистичког института „Јагодина“ наглашава да могу да се продају само чиста, сува и неоштећена јаја класе А. Уколико било који од ових критеријума није испуљен она су класе Б и иду на прераду у прехрамбену или непрехрамбену индустрију, где се термички обрађују.

  • Њихова љуска је порозна – истиче Рашић. – Након ношења јаје се хлади и тада се поре затварају и све микроорганизме са љуске увлачи у садржај и на тај начин јаје може да се контаминира микроорганизамима, а ту могу да се нађу и патогене бактерије. Проблем је што се јаја често користе термички необрађена и тако могу да буду узрочник преношења озбиљних болести, као што је салмонела.

Конкретна намирница у „Аману“, осим што је запрљана, нема ниједан податак у складу са важећим, законским декларисањем. Написано је само да су јаја класе М, али и то је погрешно наведно, јер се та ознака односи на величину, а не на класу.

Илустрација: Оваква јаја нису безбедна за употребу/Фото: Pixabay
  • Запрљана јаја не могу бити у промету, а имајући у виду да нису обележена на прописан начин, односно да нису обезбеђени подаци који гарантују следљивости у свим фазама производње, прераде и промета, конкретно оваква јаја била би проглашена за небезбедна и било би наређено њихово нешкодљиво уклањање – објашњавају из Управе за ветерину. – Решењем би се контролисаном субјекту забранио овакав промет јаја и био би покренут поступак пред надлежним трговинским и прекршајним судом.

Они наглашавају да сва храна у Србији мора да буде означена, изложена у продаји и декларисана у складу са важећим законским прописима, укључујући ознаке на јајима као и декларацију.

ПОТРЕБНА И САМОКОНТРОЛА

ТРГОВИНСКИ ланац „Аман“ требало је у процесу самоконтроле да утврди да јаја нису безбедна и да не дозволи да оду у промет.

  • Улазна контрола, односно самоконтрола у малопродајном објекту требало је да утврди недостатак који храна има и предузме мере у складу са законом – наводе у Управи за ветерину. – Сву храну која се у промету затекне, а да је на било који начин повређен пропис који се односи на безбедност хране и квалитет, ветеринарска инспекција решењем повлачи из промета до отклањања недостатка, ако је недостатак могуће отклонити. У случају да недостатак није могуће отклонити, таква храна се проглашава небезбедном и наређује се њено нешкодљиво уклањање у некој од овлашћених установа.
  • Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1000913/jaja-fekalijama-prodaju-snizenju-ova-namirnica-nema-nijednu-oznaku-koja-skladu-vazecim-propisima

Srodni tekstovi

Оставите коментар