Спремите се да једете скупо печење или да смањите холестерол

Аутор: Gdjakovic
482 посета
Како кажу економисти, цене свињског меса могле би да се смире тек почетком 2024. године, тврде произвођачи и представници месне индустрије.
Прогнозе Народне банке Србије да ће цене свих категорија имати умерени раст и у последњем кварталу већ се остварују јер је откупна цена прасади поново стигла до 500 динара за килограм.

То је исти износ као и пред ускршње празнике, када је такође владала велика тражња јер је понуда била мала. Познаваоци тржишта истичу да је произвођачима неисплативо да прасиће увозе из иностранства, јер је и на другим тржиштима цена висока.

– Прасади нема и то је проблем. Афричка куга је додатно смањила сточни фонд. И у другим земљама је слично тако да је и увоз скуп. Због тога имамо високу цену сировине, али и ону у малопродаји која се формира на основу „живе ваге” – каже Вукоје Мухадиновић, директор једне индустрије меса.

Откупна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма била је виша у кланицама мачванског региона, а за разлику од њих нешто нижа била је цена товних свиња, као и у јужнобанатском и шумадијском региону. За прасад је доминирала цена од 500 динара по килограму, док су товне свиње у зависности од региона коштале од 220 до 265 динара по килограму.

– Ако занемаримо све ове факторе, раст цена меса карактеристичан је за ово доба године. Оно увек поскупљује у децембру, али овога пута то неће бити драстичан раст. Зато што је оно ове године доста скупље него прошле и сигурно више од инфлације – каже наш саговорник.

Произвођачка цена свињског бута по рачуници произвођача са урачунатим порезом тренутно је око 650 динара. Потрошачи ову категорију свињетине плаћају и до 1.000 динара за килограм, што поново намеће питање колике су зараде трговаца и месара.

– Ми као произвођачи тренутно не осећамо пад промета јер је време слава, иду новогодишњи празници, Божић… Вероватно ће се то све променити негде средином јануара – истиче Мухадиновић.

Извор: РТС, Дневник

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар