Споразум ступа на снагу сутра: Отвара се тржиште са 200 милиона потрошача за српске производе

Аутор: draganadpetrovic
537 посета

СПОРАЗУМ о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ), који ступа на снагу сутра, нашим произвођачима отвара тржиште од скоро 200 милиона потрошача и бесцарински режим за 99 одсто производа.
У Министарству трговине оцењују да ће његова примена значајно подићи извоз српске робе у чланице ЕАЕУ – Русију, Белорусију, Казахстан, Јерменију и Киргизију, и на тај начин допринети укупном економском развоју. Како за „Новости“ наводе у Привредној комори Србије, тај уговор је користан и за домаће привреднике и за стране инвеститоре, посебно оне који су извозно оријентисани.

Илустрација: МОжемо да извозимо неограничене количине козјег сира
  • Овим споразумом Србија задржава изузетно повлашћен извоз који има на руско тржиште, што је био један од главних циљева преговора – истичу у Министарству трговине.
  • Наша земља је издејствовала да буде проширена листа производа на бесцаринском режиму за пласирање робе у ЕАЕУ. То се односи на годишње квоте од 2.000 тона цигарета, око 90.000 литара вињака и 400 тона полутврдог и тврдог крављег сира. Можемо да извозимо и неограничене количине козјег и овчијег сира, али и воћних ракија.

Услов за трговину без наплате увозних царина је, како објашњавају, да роба мора да задовољи правило о пореклу. То значи да 51 одсто производа треба да долази из Србије. У ресорном министарству истичу да наша земља већ годинама извози широку палету робе на простор ЕАЕУ. У Русију се, како наводе, пласира чак 60 одсто укупне домаће производње сира. У ПКС кажу да је споразум најзначајнији за пољопривредну и прехрамбену индустрију, као и да ће корист имати сви извозници и увозници сировина.

  • Потенцијално интересантни производи за извоз на тржиште ЕАЕУ су конзервирано воће и поврће, џемови, сокови, компоти, саднице воћа и калема ружа, керамичке плочице, намештај, храна за кућне љубимце, а атрактивна је и сарадња у области грађевинарства и информационо-комуникационих технологија – наводи Јелена Иванковић из ПКС.
Илустрација: Тражени и српски џемови, компоти и сокови/ Фото: Pixabay

НАЈВИШЕ ИШЛЕ ЈАБУКЕ
РУСКА Федерација, у односу на ЕАЕУ, наш је најзначајнији трговински партнер, са учешћем од 93 одсто у извозу Србије и око 90 процената у увозу са овог тржишта – објашњавају у ПКС. – Прошле године су се из наше земље на ово тржиште највише пласирале јабуке, спољни пнеуматици за путничке аутомобиле, хулахоп чарапе, соја у зрну и лекови. Водећи увозни производи из ЕАЕУ били су природни гас, нафта и индустријска уља.

Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1014588/otvara-trziste-200-miliona-potrosaca-primena-slobodne-trgovine-evroazijskom-ekonomskom-unijom-pocinje-sutra

Srodni tekstovi

Оставите коментар