Слаб извоз кукуруза, који су разлози и шта нас очекује?

Аутор: Gdjakovic
416 посета

Према саопштењу Републичког завода за статистику од 23. септембра 2022. године жетвене површине кукуруза износе 952.216 хектара. Остварена је производња од oko 4,5 милиона тона уз просечни принос од 4,8 t/ha. У односу на прошлу годину производња кукуруза је за 25% мања, а у односу на десетогодишњи просек (2012-2021) за 27,5%.
Као последица сушне сезоне, приноси кукуруза су били најнижи у последњој деценији. Велики пад приноса услед суше забележиле су и друге европске државе, велики произвођачи.

Тржиште:

Домаће: Према подацима Републичког звода за статистику током 2022. године је извезено 1.248.224 тона зрна кукуруза укупне вредности 406 милиона евра, чиме је и поред извозних ограничења која су важила током прошле године високо пласиран у вредности извоза.


Остварена производња 2022. године ће бити довољна за задовољење домаће потрошње у тржишној 2022/23. години, од око 4,1 милионa тона, а тек 1,2 милиона тона кукуруза биће расположиво за извоз, што ће бити за 24% мање од оствареног извоза претходне економске године. Према подацима Републичке управе царина, закључно са фебруаром 2023. године, извезено је тек непуних 300.000 тона кукуруза у овој тржишној години, која је почла у октобру. Разлози успореног извоза су релативно високе домаће цене, које се одржавају због мањег рода и међународна тражња која је опала захваљујући стабилизацији тржишта.
Просечна годишња цена кукуруза 2022. календарске године на Продуктној берзи, Нови Сад износила је 32,16 дин/kg, и виша је за чак 31% у односу на просечну годишњу цену из 2021. године (24,64 дин/kg). Цене су током прошле године имале тренд раста изазван повећаном тражњом која је кулминирала избијањем Руско-Украјинског сукоба. Након стабилизације тржишта, изналажења нових начина снабдевања и успостављања споразума о извозу роба из црноморских лука, долази до релаксирања снабдевања и до смиривања цена, које су се вратиле на ниво од пре сукоба.
Просечна месечна цена кукуруза у фебруару на Продуктној берзи Нови Сад износила је 29,02 дин/kg.

Светско: Према мартовском извештају америчког Mинистарства пољопривреде о светском тржишту и трговини, прогнозирана светска производња кукуруза у 2022/23. је смањена за 3,8 милиона тона у односу на фебруарску и износи 1.147,52 милиона тона. Потрошња износи 1.156,75 милиона тона, а залихе су на нивоу од 296,46 милиона тона. У односу на прошлу годину прогноза производње је мања за 68,5 милиона тона, углавном због суше у Аргентини али се очекује и мања потрошња што би требало да поред нормализације трговинских токова између главних увозника и извозника, води ка стабилизацији тржишта и повратак цена у уобичајене оквире. Само објављивање извештаја је изазвало благи пад цена кукуруза и пшенице на берзама.

Политика:

Пољопривредни произвођачи су крајем 2022. године добили додатни регрес за гориво за обављање пољопривредних радова у износу од 20 динара по литру горива, за 50 литара по хектару а за највише 20 хектара, у складу са Законом о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју. Регрес износи 1.000 динара по хектару за првих 20 хектара и добили су га сви регистровани пољопривредни произвођачи који су током 2022. године остварили право на основни подстицај за биљну производњу. Новац је уплаћен на наменске рачуне газдинства, без подношења захтева и достављања рачуна за гориво. Заједно са претходно исплаћеним основним подстицајем за биљну производњу од 6.000 динара по хектару и регресом за гориво од 2.000 динара по хектару, то чини укупно 9.000 динара по хектару плаћених у 2022. години за све произвођаче, тиме и произвођаче кукуруза.
Од пролећа ове године ће за регистрацију пољопривредних газдинстава и подношење захтева за подстицаје за мере министарства профункционисати систем еАграр. Он треба да омогући свим пољопривредним произвођачима да обаве упис, измену или брисање података у Регистру пољопривредних газдинстава, као и да поднесу захтев за подстицај електронски, путем свог налога. Обрада захтева ће бити аутоматизована, чиме ће се скратити време обраде, убрзати исплата подстицаја и читав процес учинити транспарентнијим.

Актуелности:

Пролећна сетва је један од најважнијих послова које очекују наше пољопривреднике. На тржишту су обезбеђене довољне количине репроматеријала. Цене минералних ђубрива су у паду, док су цене семена на нешто вишем нивоу од прошлогодишњих. Цена горива је на истом нивоу још од 10. марта 2022. године, евро дизел за регистрована пољопривредна газдинства кошта 179 динара по литру. Ако се не рачунају трошкови закупа земљишта, банкарских кредита, осигурања и амортизације, по хектару кукуруза пољопривредници ће уложити 738 евра. За соју ће дати 665, а за шећерну репу чак 1.365 евра по хектару, према рачуници Пољопривредног факултета у Земуну.


Спољнотрговинска размена пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Србије у 2022. години је наставила да расте и достигла нииво од 7,9 милијарди евра. Извезено је робе вредне готово 4,8 милијарди евра, што је највећа вредност извоза икад а потенцијала за даљи раст има и даље. Кукуруз је у овој вредности имао удео од 8,5% па је као производ пласиран на првом месту по вредности извоза. Када је реч о суфициту у спољнотрговинској размени пољопривредно-прехрамбених производа у прошлој години, он је износио нешто више од 1,6 милијарде евра. (Прилог 4.) Највише се извозило воће и поврће (20,5%), које има највећи удео и у увозу, а потом житарице (14,5%), дуван и производи од дувана (9,6%) и пића (8,0%).

Извор: Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде

Srodni tekstovi

Оставите коментар