Скупљи блитва, боранија, броколи, целер, карфиол, пашканат, спанаћ, першуна коренаш и празилук

Аутор: Gdjakovic
421 посета

Одабир правог кућног љубимца

Сезона трешње и вишње је прошла, тако да је њихова понуда била веома оскудна на кванташкој пијаци у Београду. Настављена је добра понуда боровнивце, брескве, нектарине, малине и кајсије. Све је боља понуда шљиве, а полако се повећава крушке и смокве. Пад цена је забележен код ананаса, грејпгрута, грожђа, кивија и нара, док је скупља била боровница у односу на претходну седмицу. Одлична је била понуда сезонског поврћа, из домаће производње на продајним пунктовима, што је и карактеристично за овај период године. Раст цена забележили смо код блитве, бораније, броколи, целера, карфиола, пашканата, першуна коренаша и празилука.


Забележена је добра понуда боровнице, брескве, нектарине, малине и кајсије на зеленој пијаци Скадарлија у Београду. Све је боља понуда шливе, а полако се повећава крушке и смокве, а понуда јабука је још иувек веома слаба.
Једина промена цене забележена је код лимуна, и то раст. Доста добра била је понуда домаћег поврћа. У односу на
претходни период биле су ниже цене броколи, диње, карфиола, белог лука, паприка, тиквица, зелене салате и зеља, док је скупљи био спанаћ.

ХОРТЕНЗИЈА ЛЕПОТИЦА КОЈА МЕЊА БОЈУ ЦВЕТА

Према извештају репортер СТИПС из Лесковца протекле је седмице забележен пад цена крушке,шљиве, диње, парадајза и шаргарепе. Скупљи су били брескве, нектарине, краставаа салатар и пасуљ бели
тетовац.

На зеленој пијаци у Чачку мировале су доминантне цене воће током последње седмице јула. Што се поврћа тиче евидентиран је пад цене лубенице и паприке шиље. Разноврсна понуда воћа и поврћа наžзеленој пијаци у Зрењанину. У погледу цена забележен је раст код кајсије, крушке остале, нектарине, суве шљиве, краставца
салатар и црног лука. Јефтинији су у односу на претходни период били малина, шљива, диња, лубеница, кромпир, тиквице и шаргарепа.

МЕСЕЧНИ ПРЕГЛЕД ЦЕНА ВОЋА И ПОВРЋА

Протеклог су месеца на пијачним тезгама доминирале брескве, кајсије, нектарине, малине, купине, шљиве и вишње, док је понуда трешања била знатно слабија него претходног месеца. Забележена је спорадична понуда јагода.
За брескву и нектарину су купци на кванташима требали да издвоје најчешће 80 дин/кг, док је на зеленим пијацама
доминирала цена од 150 дин/кг. Доминантна велепродајна цена кајсије износила је 100 дин/кг, док је најчешћа малопродајна цена износила 150 дин/кг, што указује на значајан пад цене у односу на јун. Добра је, такође била и понуда шљиве протеклог месеца. На кванташима је доминирао износ од 60 дин/кг, док је на
зеленим пијацама доминирао износ од 150 дин/кг.


Упркос чињеници да је јул месец, настављен је тренд добре понуде лимуна и поморанџе, како на кванташким, тако и на зеленим пијацама. За лимун је на кванташима требало издвојити од 140 до 150 дин/кг, док је цена на зеленим пијацама ишла од 200 дин/кг. Слична је била ситуација и на тржишту поморанџе. У понуди ораха није било значајнијих промена у односу на претходних неколико месеци. У велепродаји се цена кретала од 800 до 900 дин/кг, док је у малопродаји доминирао износ од 900 дин/кг. Доста добра и разноврсна била је понуда повртарских култура током јула, што је пијачне тезге учинило шаренијим и лепшим него претходних месеци. Доминирала је понуда купуса, црног лука, зелени, тиквице, шаргарепе, парадајза, паприке, краставца салатара, карфиола, броколи, ротквице, празилука, грашка, бораније, патлиџана и зелени произведених у Србији.

63 МАЛА ПРОИЗВОЂАЧА У КОНКУРЕНЦИЈИ ЗА БРЕНД “УКУСИ МОГА КРАЈА”

Све боља понуда кромпира из недеље у недељу па се на кванташима могао пазарити по цени од 90 дин/кг, док се на зеленим пијацама могао најчешће пазарити по цени од 100 до 120 дин/кг. Настављен је тренд добре понуде
купуса, који се у велепродаји могао најчешће пазарити за 50 дин/кг, док је на зеленим пијацама најчешћа цена износила 80 дин/кг.


Тржиште црног лука се стабилизовало протеклог месеца, па је на кванташима цена најчешће износила 80 дин/кг док је на зеленим пијацама доминирао износ од 120 дин/кг.
Доста добра била је понуда шаргарепе, како на кванташима, тако и на зеленим пиијацама. У велепродаји је
доминирао износ од 150 дин/кг, док је најчешћа постигнута малопродајна цена износила 200 дин/кг, као и током јуна. Понуда краставца салатара била је на завидном нивоу. На кванташима се најчешће продавао за 60 дин/кг, док је на зеленим пијацама доминирао износ од 100 дин/кг. То указује на пад цене у односу на јун. Из седмице у седмицу била је бпља понуда домаће паприка, како бабуре, тако и осталих сорти на продајним пунктовима кванташа и тезги зелених пијаца. Велепродајна цена варирала је од 100 до 180 дин/кг, док се у малопродаји
најчешће могла пазарити по цени од 180 до 250 дин/кг, што је утицало на пад цене у односу на јун.
Слична је била ситуација и код парадајза, како на кванташким, тако и на зеленим пијацама. За куповину ове повртарске културе је на кванташима требало издвојити најчешће од 80 до 100 дин/кг, док је на зеленим пијацама износ варирао од 100 до 150 дин/кг.

Srodni tekstovi

Оставите коментар