Скочила цена свињског меса у малопродаји

Аутор: draganadpetrovic
784 посета

СВЕЖА свињетина се у многим месарама и маркетима продаје по 20 одсто вишој цени него пре седам дана, када је килограм коштао од 420 до 440 динара. Сада треба издвојити од 500 до 550 динара. Али, нису још сви продавци подигли цене. У једном трговинском ланцу нам кажу да то не намеравају да учине ни током наредне недеље. Потрашаче од следећег месеца очекује и поскупљење цигарата због редовног усклађивања акциза. Паклица ће коштати 10 динара више.

Илустрација: Свињско месо поскупело за 20 посто

Тренутно, килограм свињетине у трговинским ланцима углавном кошта од 430 на акцији до 540 динара. Свињска плећка је од 420 до 520, а за бут треба издвојити од 500 до 520 динара. Најквалитетнији комад меса је, као и обично, најскупљи, па тако филе кошта од 470 на попусту до 750 динара, а каре од 550 до 720 динара.

Зоран Матијевић, потпредседник ПКС, каже да је на поскупљење свеже свињетине утицао пораст цене живе ваге.

  • У току последње две недеље килограм живе вага је отишао за око 20 одсто сада је од 160 до 165 динара без ПДВ-а – наводи Матијевић за „Новости“. – Исто толико је поскупело и свеже месо у продавницама. Тешко је прогнозирати шта ће се дешавати у наредном периоду. То је жива материја, која се из часа у час мења.
    Он истиче да произвођачима у последњих пет месеци веома лоше иде продаја, што је довело до пада цена. На то су, како објашњава, утицала два фактора. Један је пад потрошње који је изазван околностима који прате пандемију, мањак туриста, догађаја и прослава. Он истиче да је други разлог велики увоз готових производа, због кога домаћа индустрија нема шта да ради.
  • Може се рећи да се продаја побољшала у последњих седам дана, али то је кратак период да би се видела нека тенденција поправљања ситуације, видећемо на чему ће се то завршити – објашњава Матијевић. – Прозвођачи свиња и продавци се надају да ће отварање и попуштање мера забране због пандемије да повећају потрошњу. Лето је увек било период када су се највише продавали месо и месне прерађевине, мада сви мисле да је то зима.
    Он каже да су произвођачи свиња тренутно на позитивној нули и задовољни су што не губе. Ако падне цена, како истиче, лоше је и за фармере и за пољопривреду целе земље.
Илустрација: Продаја се побољшала у последње време/ Фото: Pixabay

ДУВАНЏИЈСКЕ АКЦИЗЕ
ОД 5. јула важе нове, за 10 динара више цене „Јапан тобако интернешнала“ из Сенте (ЈТИ). Према ценовнику објављеном у „Службеном гласнику“, њихова најјефтинија паклица коштаће 280, а најскупља 560 динара. Очекује се да и брендови осталих произвођача поскупе за исти износ у првој половини наредног месеца. Дуванџије се два пута годишње усклађују са акцизним календаром. Предвиђено је да ће се специфична акциза увећавати за 1,5 динара по паклици до краја 2025. Уз њу се зарачунава и пропорционална компонента овог намета од 33 одсто цене цигарета, а томе се додаје и ПДВ.

Извор: https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1008552/skuplji-svinjetina-cigarete-jula-ziva-vaga-tovljenika-dize-cenu-paklica-prati-uskladjivanje-akciza

Srodni tekstovi

Оставите коментар