Ситуација око малине променљива, сада најављују и бољу цену и помоћ државе

Аутор: Gdjakovic
582 посета

Година за воћаре почела је лоше. Недавни снег и мраз оштетио је кајсије, док малинаре и произвођаче јабука муче велике прошлогодишње залихе које су остале у складиштима хладњачара, што ће утицати на овогодишњу откупну цену. Како наводе стручњаци, то би чак могло да угрози производњу, не само ове већ и наредних година.

Иако од малине живи око пола милиона грађана, сезона пред нама је једна од најтежих јер велики број произвођача још увек није добио ни динара за прошлогодишњи род, а ако овогодишња откупна цена малине буде само око 150 динара као што је недавно најављено, малинари кажу да ће то довести до сече малињака.

„Цена је драстично пала у односу на период откупа из прошле године. Велики број произвођача и даље није исплаћен. Задуживали смо се колико год смо могли и више нема простора за то. Улазимо неспремни у сезону откупа. То је цена која није прихватљива у сектору производње малине. Не постоји економска, а ни добра воља да се обере малина по тој цени. Опашће зрела малина у редове што је поражавајућа чињеница, с обзиром колико су људи уложили труда, новца“, упозорава Милош Цветковић, произвођач и хладњачар из Сурдулице.

Илустрација: Упитна потражња за малинама ове године/ Фото: Pixabay

Малинар Добривоје Радовић такође наводи да бројни малињаци по којима је позната Западна Србија би могли да буду смањени, јер су произвођачи незадовољни неисплаћеним зарадама и због све већих трошкова производње намеравају да посеку засаде и чекају боља времена.

„Ове године можемо очекивати мањи род на тржишту и то због више фактора. Зима је каснила, имали смо јако високе температуре кад им време није. У јануару месецу дочекали смо падавине без минуса нарочито у равничарским крајевима и све је то предуслов да наше црвено злато роди у знатно мањем обиму“, каже Добривоје Радовић, председкик Асоцијације малинара Србије.

Ипак, Добривоје оптимистично очекује да ће цена малина бити од 400 до 500 динара за један килограм. Наводи да управо због низа фактора који утичу на производњу условљавају да она буде висока.

„Мерило томе је да осигуравајуће куће раде на цени од 280-300 динара. Тачно је да доста малине има у малим и средњим хладњачама, али за то нису криви производјачи, већ саме хладњаче, јер су они претходних година чисте зараде по једном килограму малине имали до 2 евра, и тада су свим прољпривредним произвођачима они давали доплату од 15 динара“, додао је он. Због великих количина ускладиштене малине, њена по килограму сада се креће од 250 до 300 динара, што је доста ниже у односу на прошлогодишње цене.

Илустрација: Проблем и са ценом и откупом малина/ Фото: Pixabay

Шеф кабинета министрарке пољопривреде обећао је прошле недеље воћарима из скоро целе Србије да ће наредних дана министарство изаћи са предлогом мера како би се помогло воћарима, али је поновио да неће утицати на откупну цену производа. Медији су ових дана писали и о томе да малинари врло тешко могу да нађу браче за „црвено злато“ и да је неизвесно колико ће малине уопште моћи да уберу и понуде тржишту због недостатка радне снаге. Тешка сезоне је пред произвођачима.

Курир.рс/Мондо

Srodni tekstovi

Оставите коментар