Сећате ли се шта то беше пијачни барометар? Ево га данашњи

Аутор: Gdjakovic
240 посета
Више се и не сећам на којој телевизији, могуће нешто типа “Београдска хроника“ или, пак, Студио Б, тек, био је део емисије, врло готивног имена “Пијачни барометар“, у којем су биле наведене цене одређених намирница на београдским тржницама, углавном воћа и поврћа, али и још понеких тако каже портал Вукајлија, а ми вам данас преносимо шта су приметили новинари Политике.
У поређењу са радњама, сада је у њима и боља понуда и јужно воће јефтиније на разним акцијама, као и поједине врсте поврћа.
Чим је сунце јуче огрејало, на пијацама је порастао број купаца. Топлије време било је позив суграђанима да изађу из куће, али и да крену у куповину свежих намирница. То се одмах осетило на тржницама и трговци су јучерашњим пазаром били задовољнији него претходних ледених дана.

– Има више људи чим је лепо време, а вероватно су се и ужелели пијаце – рекла је продавачица на Бајлонију.

Многе тезге нису биле попуњене, а купци су били углавном пензионери, што је уобичајено за радни дан. У данима викенда је већа гужва, али су и цене производа више.

– Муштерије су углавном сталне, ко једном дође обично се поново врати. Роба је свежа, често дамо и више, мало спустимо цену, расположени смо за разговор јер много је оних који дођу и да се испричају – кажу продавци.

Али, није на пијацама као некад када су се воће и поврће једино на тезгама бирали. Последњих година, ове намирнице су јефтиније у маркетима. Општа поскупљења утицала су и на скупље домаће производе на пијацама.

о време, али чешће купујемо у продавницама јер је тамо воће и поврће јефтиније. Одавно је све поскупело и на пијаци и у маркетима, а цене и даље расту, зато користимо попусте у продавницама – рекле су две старије суграђанке на Бајлонију.

 

Килограм кромпира кошта од 120 до 150 динара на пијаци, док је цена у продавницама од 80 до 100 динара, шаргарепа је на пијаци од 100 до 120 динара, а 60 до 80 у маркетима. Црни лук на тезгама је око 150, у радњама од 100 до 120 динара. Али, килограм броколија на пијацама кошта 350 динара, а цена у маркетима креће се и до 400 динара. И јефтинији празилук може да се нађе на пијацама.

Јужно воће суграђани ових дана углавном више пазаре у маркетима јер је по повољнијим ценама. Банане су у продавницама око 220 динара по килограму, а на пијаци 250. Киви је у продавницама од 170 до 220 динара, има га и на снижењу па у корпици може да се купи за 80 динара, а на пијаци кошта 250 и 300 динара. Распон цена домаћих јабука разних сорти и величина на пијаци је од 80 до 200 динара, а у маркетима од 80 до 170 динара. Лимун је 30 до 50 динара јефтинији у радњама, као и мандарине и поморанџе, а на пијацама цена овог воћа је углавном око 200 динара.

Srodni tekstovi

Оставите коментар