Седам српских компанија добија дозволе за извоз на руско тржиште

Аутор: draganadpetrovic
499 посета

БЕОГРАД, 2 јула (Тањуг) – Седам српских компанија произвођача воћа, меса, млека и сточне хране добиће следеће недеље дозволе за извоз на руско тржиште, три су произвођачи воћа, једна производи сточну храну, једна је из месне индустрије и две из области млекарства, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић после састанка са руским колегом Дмитријем Патрушевим.
Прецизирано је да је реч о воћарским компанијама ПДМ, Фарм фруит и Рамбо, произвођачу сточне хране Сано, Перутнини Птуј, Сремској млекари и млекари Беланова.
„Споразум између Србије и Евроазијске уније ступа на снагу 10. Јула ту имамо проширену листу производа у односу на претходни споразум , имамо могућност бесцаринског извоза у неограниченим количинама овчијег сира, козјег сира и воћне ракије. То су нови производи и могућност да се трговинска размена побољша“, рекао је Недимовић.

Илустрација: Највише дозвола добили воћари/ Фото: Pixabay


Додао је да је импресиониран технолошким напретком руске прехрамбене индустрије који је видео на Агрофоруму у хотелу Хајат.
„Њихове компаније су добродошле уколико желе да инвестирају у Србији. Даћемо им комплетну подршку за овакве инвестиције, јер је развој трговине заједнички интерес“, нагласио је министар Недимовић.
Истакао је да нема готово никаквих отворених питања у пољопривреди између Русије и Србије и да су злоупотребе приликом извоза роба из ЕУ преко Србије из прошлости заједнички савладане.
Недимовић је истакао да је у последњих десет година размена с Русијом пет пута порасла и прошле додине достигла 480 милиона долара, с тим да Србија има суфицит већи од 250 милиона долара.
„Ми смо отворени за даље развијање трговинских односа, јер обе стране морају бити задовољне“, закључио је Недимовић.

Илустрација: Извоз у Русију порастао пет пута за последнјих 10 година


Српски министар је најавио да ће наша земља од маја 2022. Бити интегрисана у руски информациони систем који прати испоруке воћа и поврћа у ту земљу.
„Што ће нам омогућити да у сваком тренутку знамо шта се дешава с пошиљком и да могућност евентуалних злоупотреба сведемо на минимум“, истакао је Недимовић.
Он је порврдио да ће руска страна дозволити извоз свињског меса из Србије са подручја наше земље која нису захваћена афричком кугом свиња.
Недимовић је рекао да је данас постигнут договор да двадесетак српских произвођача воћа ће ускоро у Русији договорити како да склопе вишегодишње уговоре о испоруци робе којим ће бити решен и проблем транспорта преко трећих земаља којибсада успорава извоз.
„Србија је важан стратешки партнер за Русију. Наше земље активно сарађују у широком кругу питања укључујући пољопривреду у којој имамо трајан раст робне размене која је прошле гидине премашила 500 милиона долара“, рекао је руски министар Петеушев.

Илустрација: Русија ће дозволити увоз свињског меса из Србије/ Фото: Pixabay


Додао је да ће нови импулс тој сарадњи бити почетак примене споразума Србије и Евроазијске економске уније.
„Обострани интерес развоја сарадње потврђује агроекономска изложба одржана у Београду. Уветен сам да цје то помоћи проширењу наше сарадње у области пољопривреде и да ће робна размена која је већ велика само да расте“, навео је Патрушев.
Двојица министара су након састанка разменили поклоне.
Патрушев је Недимовићу уручио уметничку слику са ведутом Кремља, а Недимовић је руском колеги даривао колекцију српских вина, традиционалне српске пољопривредне производе и шајкачу.

Извор: ТАЊУГ

Srodni tekstovi

Оставите коментар