Све о пријави лажног меда електронским путем

Аутор: draganadpetrovic
436 посета

СПОС је до сада више пута позивао пчеларе да пријаве сваку сумњу на неисправност меда на тржишту. Већ неко време тај процес је поједностављен и доступан свакоме електронски, преко интернета, али то није шире познато.

Наиме, сада се СВЕ пријаве СВИМ инспекцијама могу слати преко Координационе комисије за инспекцијски надзор, односно Контакт центра за инспекцијски надзор Владе Републике Србије.

Сада више не морате ни да купите мед, довољно је да негде уочите да нешто са њим није у реду (пробате га било где, код пријатеља и слично), напишете пријаву и пошаљете. Свака поднета пријава добија број и веома брзо добијате информације о судбини ваше пријаве, о којој сада има ко да брине и да прати њену судбину, те да вас о томе обавести.

Контакт подаци подносиоца пријаве биће прослеђени надлежној инспекцији, како би подносилац био информисан о статусу своје пријаве.

Али, контакт подаци подносиоца пријаве неће бити прослеђени нити уступљени физичком или правном лицу које се пријављује нити трећим лицима. Уз пријаву можете приложити и доказе (слике и друге фајлове), односно до 4 фајла, сваки величине до 3 мегабајта. Главни утисак када се проба неисправан мед јесте неодговарајућа арома и недостатак укуса меда. Некада и цена меда може бити побуђивач сумње, јер ако је рецимо откупна цена багремовог меда 7,1 евро, а багремов мед се у трговини продаје по ценама испод 1.000 динара, наравно да је то немогуће, јер би цена од 1.000 динара била цена само меда, амбалаже, основних трошкова и ПДВ без икаквих других трошкова и марже трговина или зараде пакера меда, а то је наравно немогуће. Али, званичну сумњу у квалитет меда не можете пријавити по основу ниске цене (она само може створити мотив да се мед проба и оцени), већ по основу укуса, мириса и других својстава меда, након што сте га негде пробали. Позивамо сва друштва и удружења пчелара да се прикључе овој акцији, као и сваког пчелара СПОС-а.

Илустрација: Стати на пут преварантима/ Фото: Pixabay

Како треба да изгледа пријава
Обавештавам вас да сам _ пробао мед (наведите врсту) купљен у продавници / на пијаци / код пчелара у улици у селу/граду ___, од произвођача _ (наведите фирму или газдинство које је спаковало мед, и њене / његове генералије које су наведене на етикети).

Након конзумирања меда, утврдио сам да својства меда, по мом мишљењу, не одговарају меду (мирис, укус, арома, боја…), те више него оправдано сумњам да се не ради о правом меду, или да мед не испуњава одредбе Правилника о квалитету меда и других пчелињих производа.

Зато захтевам од Вас да заштитите здравље потрошача, тако што ћете хитном инспекцијском контролом утврдити стварно стање и о томе обавестити како мене, тако и ширу јавност.

У очекивању ваше брзе акције,

Срдачан поздрав,

____________ (ваше име и презиме, адреса, контакт телефони…)

АКО И ПОРЕД СВЕГА НЕ ЖЕЛИТЕ ДА ПРИЈАВИТЕ СУМЊУ НА НЕИСПРАВАН МЕД ЛИЧНО, ПРОСЛЕДИТЕ ПРИЈАВУ НА МЕЈЛ ПРЕДСЕДНИКА СПОС-а, ОН ЋЕ БИТИ ЈЕДИНИ КОЈИ ЋЕ ЗНАТИ ВАШЕ ИМЕ, АЛИ ЋЕ ПРИЈАВУ ПРОСЛЕДИТИ БЕЗ ВАШЕГ ИМЕНА, ТАКО ДА ВАШЕ ИМЕ ОСТАЈЕ У АПСОЛУТНОЈ ТАЈНОСТИ, МАДА ЈЕ И СА ПРИЈАВОМ ПРЕКО НАВЕДЕНОГ САЈТА ОНО У ТАЈНОСТИ. Мејл председника СПОС-а је apikult@gmail.com

Линк за пријаву: https://inspektor.gov.rs/submission

Извор: https://spos.info/prijavite-neispravan-med-elektronskim-putem/

Srodni tekstovi

Оставите коментар