Све категорије говеда скупље, јагњад како која сточна пијаца

Аутор: Gdjakovic
790 посета

Кланичари са подручја нишавског региона, по вишим су ценама, у односу на претходни период, откупљивали телад СМ расе, телесне масе до 160 килограма, пошто је доминирао износ од 470 дин/кг. Раст цене товне јунади телесне масе од 350 до 480 килограма забележен је на пијаци живе стоке у Пожаревцу, јер је доминирао износ од 490 дин/кг.
Продајна цена товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 киограма била је виша током прве седмице јуна на сточној пијаци у Краљеву, пошто се продаја најчешће одвијала по цени од 360 дин/кг.
У кланицама на подручју Београда и околних места евидентиран је раст откупних цена товних бикова СМ и ХФ расе телесне масе преко 500 килограма, па је код грла СМ расе доминирао износ од 355 дин/кг, а код грла ХФ расе износ од 340 дин/кг.


На сточној пијаци у Крагујевцу дошло је до раста продајне цене приплодних крава. Промет се најчешће одвијао по цени од 240.000 динара по грлу. Товна јунад телесне масе преко 480 килограма била су скупља на сточној пијаци у Сомбору, пошто је доминирао износ од 330 дин/кг.
Откупна цена товне јунади телесне масе преко 480 килограма била је нижа у односу на претходни период у кланицама на подручју јужно-банатског региона, пошто је доминирао износ од 320 дин/кг. Обим понуде био је доста слаб.


Пад откупне цене товних бикова СМ иХФ расе телесне масе преко 500 килограма и товне јунади телесне масе
преко 480 килограма забележен је током прве седмице јуна у кланицама на подручју средњебанатског региона. За товне бикове ХФ расе кланичари су плаћали 280 дин/кг, док је доминантна цена товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма и товнне јунади преко 480 килограма износила 330 дин/кг.

Према извештају репортера СТИПС из Краљева на пијаци живе стоке у овом граду била су скупља прасад телесне масе од 16 до 25 килограма, у односу на последњу седмицу маја. Доминирао је износ од 470
дин/кг.
Продајна цена прасади телесне масе до 15 килограма била је виша у седмици за нама и на пијаци живе стоке у Чачку. Доминирао је износ од 470 дин/кг.
На срочној пијаци у Сомбору била су јефтинија прасад, телесне масе од 16 до 25 киограма (доминирао је 390 дин/кг) и товних свиња, телесне масе од 80 до 120 килограма ( доминирао је 210 дин/кг).
На пијаци живе стоке у Крагујевцу су, протекле седмице, била јефтиња прасад, телесне масе од 16 до 25 килограма ( 420 дин/кг), товне свиње телесне, масе од 80 до 120 килограма (220 дин/кг), товне свниње, телесне масе преко 120 килограма ( 200 дин/кг) и крмаче за клање ( 180 дин/кг).

Пад цена обе категорије прасади евидентиран је у седмици за нама и на пијаци живе стоке у Лозници, јер су се грла телесне масе најчешће продавала за 500 дин/кг, док је у категорији грла телесне масе од 16 до 25 килограма доминирао износ од 430 дин/кг. У кланицама на подручју Лознице и осталих места подрињског региона, била је нижа откупна цена прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма. Доминирао је износ од 500 дин/ кг.
Прасад телесне масе од 16 до 25 килограма и товне свиње телесне мас од 80 до 120 килограма били су јефтинији на пијаци живе стоке у Смедреву. За разлику од њих виша је била цена прасади, теленсе масе до 15 килограма.

На пијаци живе стоке у Смедереву је дошло до раста продајне цене шиљежади, пошто је доминирао износ од 320 дин/кг. Откупна цена шиљежади била је нижа у односу на претходни период у кланицама на подручју подунавског региона. Доминирао је ознос од 280 дин/кг. Репортери СТИПС из Крагујевца, евидентирали су, током протекле седмице, пад продајне цене јагњади, на сточној пијаци у овом граду, јер је доминирао износ од 400 дин/кг. За разлику од њих скупља су била јарад у односу на претходни период, пошто је доминирао износ од 230 дин/кг.
У кланицама на подручју шумадијског региона дошло је до пада откупне цене јагњади на 400 дин/кг и раста откупне цене двиски на доминантних 180 дин/кг. Нижа је била продајна цена јагњади протекле седмице и на сточној пијаци у Краљеву. Доминирао је износ од 400 дин/ кг. За разлику од њих виша је била цена оваца, пошто је доминирао износ од 160 дин/кг.
Пад продајних цена јагњади и јаради забележен је у периоду од 29.5.2023. до 4.6.2023. године и на сточној пијаци у Сомбору. Доминантна цена јагњади износила је 370 дин/г, док су се јарад најчешће могла пазарити за 320 дин/кг. Доминантна цена јагњади и протекле седмице била је 500 дин/кг на сточној пијаци у Пироту, упркос доброј понуди ове категорије оваца.
Кланице са подручја севернобачког региона вршиле су откуп јагњади по доминантној цени од 400 дин/кг и оваца по доминантној цени од 120 дин/кг.

Житарице и сточна храна

У малопродајним објектима на подручју Лозноце дошло је до пада цена сточног брашна на 35 дин/кг и кукуруза
окруњеног природно сушеног на 42 дин/ кг. На газдинствима у околини овог града забележен је промент сојиног зрна по доминантној цени од 80 дин/кг и луцеркиног сена у балама по цени од 30 дин/кг. На пијаци у Лозници, такође, је било јефтиније сточно брашно, пошто је доминирао износ од 34 дин/кг.
Према извештају репортера СТИПС из Панчева на газдинствима у околини дошло је до раста доминантне цене пшенице на 27 дин/кг. У малопродајним објектима на подручју Панчева евидентиран је раст цене кукуруза на доминантних 35 дин/ кг. Доминантна цена пшенице и сточног јечма упакованих у џакове најчешће од
50 килограма износила је 37 дин/кг, док су купци за кукуруз, окруњен ориродно сушен требали да издвоје 36 дин/кг на пијаци у Краљеву током прве седмице јуна.
Протекле су седмице биле ниже цене луцеркиног сена, пшенице и кукуруза на газдиствима у околини Шапца. Доминантна цена луцеркиног сена износила је 24 дин/ кг, док је за пшеницу и кукуруз требало издвојити 26 дин/кг. На подручју Смедерева су протекле седмице били јефтинији кукуруз (27 дин/кг), пшеница (26 дин/кг), луцеркино сено у балама (22 дин/кг).

Srodni tekstovi

1 коментар

Лома 8. јун 2023. - 02:31

Неко треба да исфинансира нереална сунвенционисања лажних сточара,овчара,ваучера како би мафија покуповали све објекте у бањама Србије.

Одговори

Оставите коментар