Све више сумњи у вези хране која се извози из ратом захваћене Украјине

Аутор: Gdjakovic
216 посета

Украјина има ефикасан систем контроле безбедности хране и пестицида који не би требало да се увлачи у политичке препирке око извоза житарица, рекла је Олха Шевченко, вршилац дужности шефа украјинског тела за безбедност хране.
У текућим питањима око украјинског извоза житарица у ЕУ и њиховог утицаја на суседне државе, земље попут Пољске и Словачке изразиле су забринутост у вези са усклађеношћу украјинских производа са фитосанитарним стандардима ЕУ – то јест, правилима о производима за заштиту биља и њихову безбедност за здравље људи, животиња и животне средине.

Неке занатлије боље плаћенe него најшколованији доктори и научници

С друге стране, украјинска влада је инсистирала да је украјинска роба безбедна и да је у складу са стандардима ЕУ.

Илустрација: Велики произвођач кукуруза је управо Украјина

Прочитајте искуства жена и сазнајте више о ружичастој донацији Цедевите Пинк Грејп. Златиборац шунке имају висок проценат протеина и низак проценат масти. По мишљењу Шевченко, која води државну службу Украјине за безбедност хране и заштиту потрошача, инсистирање да трговински партнери морају да се придржавају таквих стандарда је нормално и разумљиво, али ово треба третирати као техничко, а не политичко питање.
„На пример, унутар Европске уније постоје правила која морамо да испунимо када извозимо – за нас је то потпуно разумљиво“, рекла је она у интервјуу за Еурацтив, додајући да Украјина има обимне системе контроле, укључујући лабораторијска испитивања и контроле за тестне серије и сировине. „Али на крају, СПС (санитарне и фитосанитарне мере) не могу бити део политике јер се ради о здрављу људи“, додала је Шевченко. Протеклих месеци украјински извоз житарица био је у центру тензија са земљама ЕУ, чији су се фармери жалили да су истиснути са тржишта због прилива јефтиних производа из Украјине.

Илустрација: Семе кукуруза

Посебно у Пољској, где средином октобра предстоје национални избори, питање житарица постало је довољно истакнуто да натера владу да се поколеба око свог става подршке Украјини и уведе једнострана ограничења увоза.
Прошле недеље, међутим, Кијев и Варшава су направили искорак у разговорима о том питању и објавили да су се договорили о мерама за убрзање извоза украјинског жита преко Пољске у друге земље.
Иако Шевченко није желела да коментарише политику извоза житарица, она је истакла да „треба постићи договор – нема друге опције“.
„Морате пронаћи добра решења за обе стране, која не утичу на трговину“, рекла је она, додајући да ће обе стране морати да ураде свој део како би се обезбедило несметано пословање.

Све више сумњи у вези хране која се извози из ратом захваћене Украјине

Рад на приступању ЕУ
У међувремену, Шевченко је нагласила да постојећа трговина пољопривредом и храном са ЕУ значи да Украјина не почиње од нуле када је у питању припремање њених прописа и процедура за приступање блоку.
Први напори да се усагласе украјински санитарни и фитосанитарни прописи учињени су још 2016. године, објаснила је она. „Од тада се види да је повећан обим трговине и извоза, а то значи да већ примењујемо европске стандарде“, рекла је она. Ово одражава став заменика украјинског министра економије Тараса Качке, који је критиковао покушаје да се „умањи улога украјинске пољопривреде говорећи да нису у складу са захтевима ЕУ“.

Истовремено, Шевченко је признала да ће земља и њени произвођачи и даље морати да пређу са усаглашавања са извозним стандардима на усаглашеност са целокупним прописима који се примењују на фарме унутар блока.
За званичника, ово ће бити „главни изазов“ јер то значи да нова правила неће важити само за велике компаније које послују на међународном нивоу, већ и за породичне фарме које продају само у малом обиму на домаћем тржишту.
„За велике компаније је лакше: разумеју и знају шта треба да раде. Али морате обичном фармеру, власнику, рецимо, једне животиње, објаснити зашто то треба да раде – а то је заиста компликовано“, рекла је она.

Само ЈЕДНА ракија од 7 тестираних прошла контролу – у питању су ракије познатих произвођача!

Учење од партнера из ЕУ
За обављање овог задатка потребни су велики административни капацитети, према Шевченко, не само за израду и спровођење неопходних прописа, већ и за вођење кампања за подизање свести јавности и пружање потребних информација и подршке појединачним пољопривредницима.
Иако је признала да је ово изазов за ограничено особље које ради у надлежним органима, нагласила је да су они који су укључени посвећени задатку и да су у блиској размени са колегама из других европских земаља, посебно са онима који су се недавно придружили и прошли кроз сличан процес.

Од 14 узорака вина чак 13 није одговарајућег квалитета и аутентичности

„Имамо много пројеката који помажу Украјини да примени овај закон уз техничку подршку Европске комисије. Али идемо и даље од званичних инструмената: имам много колега у ЕУ које могу да позовем и питам: Како то радите?“, рекла је она.
Међу „званичнијом“ подршком украјинских партнера је нова лабораторија за безбедност хране, ветеринарску медицину и заштиту биљака која је отворена прошле недеље, коју финансирају Немачка, Јапан и Удружење за храну и пољопривреду УН (ФАО).
Извор: https://euractiv.mondo.rs/ekonomija/a4108/Da-li-je-hrana-iz-Ukrajine-bezbedna.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар